Na udaru su hakera: Ako koristite ove uređaje, odmah nadogradite softver

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2021. u 09:51
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nije poznato o kolikom je problemu riječ, odnosno koliki je broj korisnika napadnut.

Loša vijest za vlasnike mobilnih uređaja s logom jabuke stiže s obavijesti o novoj softverskoj nadogradnji za operativni sustav iOS. Naime, kako su objavili iz Applea, nova nadogradnja (iOS 14.4) dolazi sa sigurnosnim zakrpama zatri sigurnosna propusta koji se “možda već aktivno iskorištavaju”.

Na brojne upite iz medija, iz Applea nisu htjeli komentirati te informacije pa nije poznato o kolikom je problemu riječ, odnosno koliki je broj uređaja/korisnika napadnut, niti tko aktivno iskorištava te propuste. Apple je na sigurnosne propuste upozorio anonimni istraživač koji bi za svoje otkriće trebao biti nagrađen, piše Zimo.

Propusti su pronađeni u WebKitu, browser engineu koji koristi Safari te u Kernelu, jednom od osnovnih dijelova operativnog sustava. Na stranici Tech Crunch kažu kako nije neuobičajeno da hakeri prilikom napada na uređaje prvo ciljaju na sigurnosne propuste u preglednicima internetskih stranica i putem njih onda dobiju pristup operativnom sustavu.

Iako je, dakle, puno nepoznanica oko propusta i napada, jedna je stvar jasna – ako koristite iPhone i iPad, preporučuje se da što prije nadogradite softver na posljednju verziju operativnog sustava iOS 14.4.

Komentirajte prvi

New Report

Close