Smart Industry
Digitalna transformacija

Na tržištu opstaju samo one tvrtke koje sustavno ulažu u ovo

Uvođenjem MES-a u poslovanje, kompanija postaje ‘pametnija’ te može promptno reagirati i donijeti brze korektivne mjere u slučaju poteškoća ili zastoja.

PD VL native tim
15. rujan 2020. u 08:54
Tvornica na vašem dlanu

Digitalna transformacija goruća je tema, a sve češće pitanje ne glasi ”trebamo li se digitalizirati”, već ide u smjeru koji odgovara na pitanje ”kako se digitalizirati”. Digitalizacija se postavlja kao imperativ bilo kakve održivosti i u središtu je koncepta kao što je onaj pametnog grada ili pametne industrije. Za podržavanje takvih koncepata razvijaju se različita softverska rješenja, no samo neka nailaze na odobravanje. Jedno od takvih rješenja 8Sigma MES koji svojim konceptom podržava i digitalizira proizvodne procese. 

Pametna industrija dio je pametnih gradova, a digitalizacija proizvodnih pogona sve češći je zadatak koji za kompanije provode stručnjaci za digitalnu transformaciju. Da bi proizvodni pogoni pod krinkom digitalnog dobili na svrsi, potrebno je zadovoljiti i neke preduvjete, a o kojim preduvjetima je riječ otkrivaju nam iz 8Sigme. 

''Osnovni preduvjet za digitalizaciju svakog proizvodnog pogona je spremnost rukovodstva kompanije da uloži vrijeme i sredstva u proces digitalne transformacije, što zapravo mora biti dio njezine vizije i poslovne strategije. Ako govorimo o tehničkom aspektu digitalizacije, svakako je dobro da je konkretni proizvodni pogon barem djelomično automatiziran, odnosno da je proces automatizacije započeo. To, dakako, nije nužno, ali olakšava daljnju digitalizaciju'', rekao je direktor i MES stručnjak iz 8Sigme Marko Šatrak.

Kao odgovor na pitanje je li digitalizacija postala imperativ bilo kakve proizvodne industrije, Šatrak bez ikakvog razmišljanja odgovara da jest, navodeći kako zbog žestoke konkurencije na tržištu opstaju samo one tvrtke koje sustavno ulažu u razvoj, a između ostalog i u digitalizaciju.  

”Jedino digitaliziranjem proizvodnje i kompletnog poslovanja, kompanije mogu dugoročno kvalitetno upravljati svojim poslovnim i proizvodnim procesima”, dodao je. 

Kod definiranja pametne industrije ipak treba biti oprezan, a kada je tumačimo moramo paziti i na polazne točke te okvire u kojima se ”pametno” definira. 

Marko Šatrak, direktor tvrtke 8Sigma

”Pametnom industrijom svakako možemo smatrati razne softverske tvrtke koje se bave razvojem i implementacijom visoko sofisticiranih tehnoloških rješenja, koja nam olakšavaju svakodnevno funkcioniranje. S druge strane, pametnom industrijom možemo smatrati i sve tvornice koje već imaju uhodani koncept rada i koje su u tome uspješne, ali ih implementacijom visokih tehnoloških rješenja možemo učiniti pametnijima i tako pridonijeti poboljšanju kvalitete njihovih radnih procesa”, objasnio je Šatrak. S koje god strane promatrali, u fokusu su proizvodni procesi, a iz 8Sigme razvili su softversko rješenje u potpunosti usklađeno s postavkama industrije 4.0.  

”Naše softversko rješenje MES (eng. Manufacturing Execution System) je vrlo dobar primjer kako tehnologija zapravo poboljšava nadzor i upravljanje proizvodnim procesima. Uvođenjem MES-a u svoje poslovanje, kompanija postaje „pametnija“. Informacije o proizvodnom procesu su u stvarnom vremenu dostupne svima koji su u njega uključeni pa u slučaju bilo kakvih poteškoća ili zastoja, menadžment može promptno reagirati te donijeti brze odluke i korektivne mjere”, istaknuo je Šatrak. 

MES predstavlja okosnicu digitalne transformacije tvornice te ga je moguće prilagoditi specifičnim potrebama različitih korisnika. Dokazano povećava razinu produktivnosti te povećanje kvalitete samih proizvoda. Pridonosi očuvanju okoliša i omogućava bolju kontrolu učinkovitosti djelatnika, temeljitiju usporedbu postignutih rezultata i zacrtanih poslovnih ciljeva, optimizaciju plana rada, stalni uvid u stanje strojeva i dinamiku održavanja, praćenje povijesti proizvoda čak i nakon plasmana na tržište te u konačnici, konstantnu prilagodbu stvarnim potrebama kupaca. Svojim rješenjem podupiru koncept pametne tvornice, a koji se sve češće predstavlja i kao polazna točka prilikom definiranja koncepta ”Smart industry.” 

''Pametna tvornica je prilagođena zahtjevima tržišta. Zahvaljujući digitalizaciji proizvodnih procesa, njome se lakše i jednostavnije upravlja, povećava se štednja energije, iskoristivost materijala i preciznost procesa. Takva tvornica se lakše i brže prilagođava tržišnim promjenama te značajno poboljšava kvalitetu svojih proizvoda.'', rekao je Šatrak.

Kako objašnjavaju iz 8Sigme, digitalizacija mijenja industrijski sektor nabolje jer omogućuje brzu primjenu procesa koji inače ne bi bili mogući. Masovna proizvodnja se može brže i lakše prilagoditi specifičnim zahtjevima kupaca i proizvesti odgovarajuću količinu proizvoda koji u potpunosti udovoljavaju konkretnoj narudžbi. Na primjeru tvornica koje proizvode torte, ona koja nije digitalizirana, masovno proizvodi nekoliko vrsta torti, dok će s druge strane digitalizirana tvornica omogućavati krajnjem kupcu odabir boje i personaliziranog natpisa na torti. U takvoj tvornici, kupac kroz sustav online prodaje može odabrati tortu po vlastitoj želji. 

”Taj zahtjev se putem ERP i MES sustava automatski prosljeđuje proizvodnom pogonu u kojem sve zahtjeve za istom bojom torte MES grupira, a potom robotu ili 3D printeru prosljeđuje zahtjev za ispisom traženog personaliziranog natpisa. Svaku pojedinu tortu MES prati kroz cijeli proces proizvodnje, uključujući i proces pakiranja u kojem se na ambalaži ispisuju podaci o narudžbi, kupcu i vrsti torte. Osim toga, omogućava naručitelju torte transparentno praćenje statusa narudžbe i primjerice, vizualizaciju torte, i prije nego što mu je ona dostavljena. Na taj način postiže se visoka razina zadovoljstva kupaca. Digitalizacijom je velika serijska proizvodnja postala prilagođena krajnjem kupcu, gotovo poput boutique slastičarnice”, zaključio je direktor i MES stručnjak iz 8Sigme Marko Šatrak. 

 Sadržaj omogućuje 8Sigma

New Report

Close