Smart Industry
Nadmašili očekivanja

Na PlatiMe u prvom kvartalu izloženo 35 milijuna kuna

Vrijednost izloženih računa na PlatiMe u prvom kvartalu gotovo je nadmašila cjelokupnu vrijednost računa izloženih u 2021. godini, što pokazuje da je tržištu nedostajala ovakva fintech usluga.

Promo
19. svibanj 2022. u 09:20
Foto: Platime

U prvom kvartalu 2022. godine na platformi PlatiMe izloženo je eRačuna u vrijednosti od 35 milijuna kuna, izvijestili su iz tvrtke. Time je promet na platformi samo u prva tri mjeseca ove godine gotovo nadmašio cjelokupnu vrijednost računa izloženih u 2021. godini kada je PlatiMe pokrenut, što pokazuje da je tržište u kratkom roku prepoznalo vrijednost nove fintech usluge.

“Cilj platforme je bio, i još uvijek je, omogućiti korisnicima izravno financiranje između pojedinaca, bez suvišne papirologije. Sudeći prema značajnom rastu i korisnika i vrijednosti izloženih računa, cilj je ostvaren jer kroz PlatiMe tvrtke jednostavnije, brže i sigurnije dolaze do kapitala”, istaknula je Tea Kolak, direktorica tvrtke PlatiMe.

Podsjetimo, platforma je s radom započela u travnju 2021. godine i odmah se istaknula kao inovativno rješenje za tvrtke koje žele osigurati ili ojačati likvidnost, kao i one koje svoj višak kapitala žele oplemeniti.

“Otpočetka smo komunicirali kako je PlatiMe idealno rješenje za one tvrtke koje ne žele ili ne mogu čekati 30 ili 60 dana kako bi naplatili račune u valuti koju su dali svome dobavljaču. No, interesantno je da su i sami dobavljači prepoznali prednost prvokupa vlastitih eRačuna kako bi, kroz diskont, zaradili na vlastitom višku likvidnosti”, naglašava Kolak.

Veći prinosi u odnosu na depozit

Na platformi sudjeluju pošiljatelji, primatelji i otkupitelji eRačuna, a sve se češće događa da se tvrtke pojavljuju u svim trima ulogama na PlatiMe.

“Otkupitelji, ali i primatelji eRačuna koji koriste pravo prvokupa, shvatili su kako otkupom nedospjelih eRačuna mogu ostvariti veći prinos za isto vremensko razdoblje u usporedbi s depozitom u banci i to s minimalnim rizikom jer na platformi nema mjesta za ′loše dugove′ “, zaključila je Kolak.

Platforma je, podsjeća Kolak, povezana sa servisom mojeRačun što znači da je otkupiteljima dostupna usluga mojBI kroz koju u svakom trenutku mogu provjeriti bonitetnu ocjenu primatelja eRačuna koje planiraju otkupiti. Prema podacima kojima raspolaže tvrtka PlatiMe, uz korištenje servisa mojBI i vlastitu analizu i procjenu rizika, uspješnost naplate otkupitelja trenutno je sto posto.

New Report

Close