Na Marsu se pohranjuju i imena 3505 Hrvata

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2018. u 07:47
Sonda bi na Mars trebala sletjeti 26. studenog, Foto: NASA

Atlas 5 na Crveni planet nosi sondu InSight koja će kao lander kopati ispod površine i istraživati ‘marsotrese’.

NASA je lansirala raketu Atlas 5 koja u svemir nosi sondu Mars InSight, prvi robotski ‘lander’ koji će proučavati duboku unutrašnjost Crvenog planeta instrumentima koji će bilježiti seizmičke aktivnosti planeta koje, osim na Zemlji, nikada nigdje drugdje nisu mjerene, javljaju agencije.

Lansiranje je izvedeno iz vojne baze američkog ratnog zrakoplovstva Vandenberg u Kaliforniji, a putovanje na Mars trajat će šest mjeseci.

Atlas 5 je vrlo snažna 57,2 metra visoka raketa koja može proizvesti 390 tona potiska. InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) , težak 360 kilograma, trebao bi sletjeti 600 kilometara od mjesta na kojem je 2012. sletio ‘rover’ Curiosity koji je bio veličine automobila. Robotski lander bit će prvi čovjekov pokušaj da direktno prouči unutrašnje slojeve drugog planeta, uključujući seizmičke aktivnosti, popularno nazvane “marsotresi”. Raketa Atlas 5, proizvod tvrtki Lockheed Martin Corp. i Boeing Co., je na putu do Marsa dugom 584 milijuna kilometara, a InSight će sletjeti na prostranu ravnicu u blizini Marsovog ekvatora “Elysium Planitia”. Pojedini insturmenti će kopati i do pet metara ispod površine, dok će prve 3D snimke biti učinjene nakon slijetanja 26. studenoga.

Misija bi trebala trajati dvije godine, ali mogla bi biti produljena. I dok su tektonske i ostale sile na Zemlji izbrisale dokaze o njezinoj ranoj povijesti, veliki dio Marsa koji je veličine trećine Zemlje je, kako se vjeruje, ostao statičan unazad više od tri milijarde godina. Znanstvenici vjeruju da će im InSight otkriti mnoge tajne o Marsu kakav je danas, ali još više o njegovoj povijesti dugoj 4,5 milijardi godina. NASA kaže da je cilj sonde zapravo bolje razumjeti nastanak Zemlje, a to bi trebala otkriti ova istraživanja na Marsu. InSight na Mars nosi i čip na kojem je pohranjeno gotovo 2,5 milijuna imena Zemljana, među kojima je 3505 imena iz Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close