Na jesen kreće prvi pravi akceleratorski program za dalmatinske startupe

Autor: Josipa Ban , 13. travanj 2023. u 22:00
Razvan Suta gostovao je na prigodnom meetupu, na kojem su sudjelovali i startupi - članovi Dalmatia Startup Communityja/PD

Digitalna Dalmacija pregovara s više europskih VC fondova i akceleratora.

Digitalna Dalmacija dogovara pokretanje prvog akceleracijskog startup programa u Splitu. Plan je da program bude pokrenut na jesen, u listopadu, a trenutno se vode pregovori s više stranih partnera.

Cilj je objašnjava Damir Brčić, voditelj Digitalne Dalmacije, mladoj dalmatinskoj startup sceni osigurati edukacije, mentorstva te u konačnici kapital. Da bi im sve to osigurali u pregovorima su s raznim europskim akceleracijskim programima i VC fondovima.

Brčić kaže da su ovih dana potpisali sporazum o suradnji sa slovenskim VC fondom Silicon Gardensom, pregovaraju i s Digitalhubom iz njemačkog Bonna te austrijskim Silicon Castlesom, a ovih im je dana u gostima bio i Startup Wise Guys.

25

milijuna eura na raspolaganju ima Startup Wise Guys za ulaganja u startupe u ranoj fazi

Lansiranje u svijet
Riječ je o višestruko nagrađivanom europskom i afričkom akceleratoru i VC fondu koji je od 2012., kada su ga u Estoniji osnovali tehnološki poduzetnici, do danas investirao u više od 350 startupova u ranoj fazi razvoja.

Iz Digitalne Dalmacije ističu da ove godine Startup Wise Guys na raspolaganju ima 25 milijuna eura spremnih za ulaganja u startupove u ranoj fazi razvoja te da je njihov akceleracijski fond posebno posvećen područjima gdje startupovi nemaju dovoljan pristup kapitalu, kao što je regija Srednjoistočne Europe, pa tako i Hrvatska.

Na dogovor oko pokretanja prvog akceleracijskog startup programa u Splitu s Digitalnom Dalmacijom, projektom koji je pokrenula Splitsko-dalmatinska županija kako bi potaknula razvoj ICT sektora, stigao je Razvan Suta, menadžer za širenje poslovanja Startup Wise Guysa zadužen za Srednjoistočnu Europu.

”Oduševljen sam idejama, timovima i projektima koje sam imao priliku vidjeti. Već razmišljam o idućim koracima kako ove mlade startupove lansirati na svjetsko tržište”, rekao je Razvan Suta.

Damir Brčić iz Digitalne Dalmacije objašnjava da već četiri godine kroz tri startup programa – Studentske poduzetničke projekte, StartIT akademiju te GrowIT natječaj – aktivno rade na stvaranju mladih startupova. Ističe da su do danas educirali više od 50 timova od kojih je njih gotovo 20 otvorilo tvrtku ili obrt.

Brčić

Educirali smo više od 50 timova, od kojih je skoro 20 otvorilo tvrtku. Sada je došlo vrijeme da ih lansiramo na međunarodno tržište.

Projekata ne manjka
”Sada je došlo vrijeme da ih lansiramo na međunarodno tržište, a za to je potrebna suradnja s iskusnim stranim investitorima i akceleratorima”, kaže. U suradnji s njima Split bi tako uskoro, na jesen, trebao dobiti svoj prvi akceleracijski program, a koji bi startupovima, kroz edukacije, mentorstvo te ulaganja, trebao pomoći iskoračiti na strana tržišta.

”Startup scena je sve bogatija, a kvalitetnih timova i projekata ne manjka. Ono čega trenutno nema je akcelerator, koji bi svim tim startupovima omogućio učenje, rast i razvoj u Splitu, bez potrebe da svoj posao razvijaju izvan države”, ističe Brčić.

Upravo bi akceleracijski program mogao biti vjetar u leđa razvoju startup scene i ekosustava u Dalmaciji, a koja još uvijek prilično zaostaje za Zagrebom, i u kojoj se izdvajaju Include Ivana Mrvoša te Parklio.

Komentirajte prvi

New Report

Close