Mobiteli sve bliže zamjeni za gotovinu

Autor: Bernard Ivezić , 30. siječanj 2015. u 10:29
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Zabi se već 95 posto plaćanja izvan poslovnica odvija bezgotovinskim putem.

Trenutno svi se kladimo da će mobitel u budućnosti biti taj preko koji bi mogao zamijeniti gotovinu u budućnosti izjavila je jučer na panelu o 5G novcu na konferenciji Bug future show 2015. u Zagrebu članica Uprave Zagrebačke banke Daniela Roguljić Novak.

Dodaje da se u Zabi već sada 95 posto plaćanja izvan njihovih poslovnica odvija bezgotovinskim putem. "Od toga je glavnina preko internetskog bankarstva, a sve više i preko mobilnog bankarstva po čemu smo u Hrvatskoj na razini kao i u zapadnoj Europi", kaže Roguljić Novak. Boris Drilo, član Uprave Iskona i direktor Sektora za strategiju i razvoj poslovanja u Hrvatskom telekomu naglasio je da se trenutačno razvija i na tržište plasira niz tehnologija i rješenja koja bi mogla imati veliki utjecaj na plaćanja u budućnosti.

Drilo kaže da je bitcoin dobar primjer ne samo što nas može očekivati s novcem u budućnosti već i novim sredstvima plaćanja kao i tehnologijama koje bi mogle postati važne za platni promet. Željko Ivanković, direktor istraživanja u Hrvatskoj udruzi banaka kaže da tek treba vidjeti kako će korisnici prihvatiti nove načine plaćanja. "U SAD-u, koji je otišao najdalje u mobilnom i drugim novim oblicima plaćanja, još uvijek 50 posto plaćanja obavlja se u gotovini, i to zato što građani SAD-a vjeruju da je to njihovo pravo da sami odlučuju kako će što platiti", kaže Ivanković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close