Smart Industry
A1 Net Protect

Mobiteli su ranjivi na kibernetičke napade, ali to se može jednostavno spriječiti

Rješenje funkcionira tako što svakih 15 minuta provjerava mrežu te prepoznate zlonamjerne stranice stavlja na tzv. crnu listu i blokira njihovo otvaranje.

PD VL native tim
15. rujan 2022. u 22:00
Putem mobilnih uređaja razmjenjuju se velike, nerijetko povjerljive količine podataka /Shutterstock

Mobilni uređaji ključni su za naše živote u pokretu, a brzina uspostavljanja komunikacije, što je ujedno i njihova paradigma, postala je naročito važna u vremenima hibridnog rada, odnosno u trenucima kada zaposlenici nisu u svojim uredima.

Međutim, komunikacija se sama po sebi više ne svodi samo na poziv jer se putem mobilnih uređaja razmjenjuju i velike, nerijetko povjerljive količine podataka. Upravo iz tih razloga važno je prepoznati sigurnosne rizike i poduzeti mjere da ih spriječite.

Rizici će se samo povećavati kako budemo stavljali sve više podataka na naše uređaje koje kibernetički kriminalci žele iskoristiti. Danas nije više dovoljno štititi samo računalo, već je važno biti proaktivan i kod traženja sveobuhvatnog sigurnosnog rješenja za zaštitu mobilnih uređaja ili tableta. Tako možete i dalje biti povezani, ali i stepenicu sigurniji.

Hakeri sve ‘inovativniji’

Kibernetički napadi su u porastu posljednjih nekoliko godina, a broj neće jenjavati. Neka istraživanja pokazuju da je čak 40 posto mobitela ranjivo na kibernetičke napade, a mobilni uređaj danas se može zaraziti i postati meta na brojne načine.

Pet najčešćih načina na koje vaš mobilni uređaj može dobiti zlonamjerni softver su preuzimanje zlonamjernih mobilnih aplikacija, otvaranje ili preuzimanje poveznica sa sumnjivih e-poruka, tekstova ili web stranica, odgovaranje na tekstualne poruke ili govorne pošte prijevare krađe identiteta, korištenje mobilnog uređaja s ranjivostima operativnog sustava, na primjer, softver koji nije ažuriran te korištenje nesigurnog Wi-Fi-ja ili URL-ova. Primjera radi, u ljeto prošle godine građani Pule primali su SMS poruke koje ih obavještavaju da imaju govornu poštu koju mogu provjeriti na određenoj web stranici.

40

posto mobitela ranjivo je na kibernetičke napade, a mogu se zaraziti i postati meta na brojne načine

To puno govori o tome da hakeri danas imaju napredna znanja kojima mogu targetirati samo jednu populaciju ili čak grad. Riječ je, naime, o flubot prijevari. U ovom slučaju, svaka osoba koja je otišla na navedeni link i kliknula u nadi da će moći preslušati glasovnu poruku, zarazila se zlonamjernim softverom.

Zlonamjerni softver koji se tako “instalira” na vaš uređaj cilja bankovne i kripto aplikacije te preuzima sve kontakte s uređaja te ih potom napada na isti način. Čak i kada je riječ o privatnim uređajima, ugrozili ste mnogo, a ako u obzir uzmemo da može biti riječ i o poslovnom mobilnom uređaju – ugroza je samo veća.

Metode hakera su sve razvijenije, a isto kao što su u gore navedenom slučaju ciljali stanovnike Pule, tako mogu ciljati i male poslovne zajednice, a ako samo jedna osoba nasjedne na svojevrsni trik, hakeri mogu biti bliže do svog cilja koji vama može ugroziti čitavo poslovanje, integritet i dovesti vas do financijskih i reputacijskih gubitaka.

Ipak, neki razmišljaju o tome kako ovome stati na kraj. Saznali smo da na tržištu postoje rješenja za zaštitu mobitela i ostalih uređaja od špijunskih i zlonamjernih softvera te drugih online prijetnji.

Predvodnik je A1 Hrvatska koji svojim rješenjem A1 Net Protect blokira na mrežnoj razini prijetnje poput krađe identiteta, zlonamjernog softvera, mreže kompromitiranih računala, spam stranica, hakiranih stranica te neovlaštenog kriptorudarenja.

Lako dostupno rješenje

Usluga je namijenjena svim poslovnim korisnicima kao dodatni paket uz svaku postojeću ili novu mobilnu tarifu, bez obzira na broj linija u A1 mreži.

Aktivirati uslugu mogu u bilo kojem trenutku, u A1 trgovini, putem one-click aktivacije ovlaštene osobe u tvrtki na portalu, u Moj A1 aplikaciji ili jednostavno – telefonskim pozivom. Pritom nije potrebna instalacija nikakvog dodatnog softvera ili aplikacija, a bit će funkcionalna nekoliko minuta nakon aktivacije.

Na nju se možete osloniti dok god ste kao korisnik spojeni na A1 mrežu, bilo u zemlji ili inozemstvu. Administrator korisničkog računa ima ovlasti upravljati uslugom, dok ostali korisnici unutar kompanije mogu pregledavati sigurnosne izvještaje.

Također, administrator ima ovlasti dodatno doprinijeti sigurnosti podešavanjem dodatnih stranica ili kategorija koje želi blokirati, kao što su društvene mreže ili pornografija. A1 Net Protect funkcionira tako što svakih 15 minuta provjerava mrežu te prepoznate zlonamjerne stranice stavlja na tzv. crnu listu i blokira njihovo otvaranje.

Sve je transparentno, tako da se korisniku javlja status stranice koju namjerava posjetiti. Na koncu je sve usmjereno zaštiti korisnika i cjelokupnog poslovanja koje je u ovim dinamičnim vremenima ovisno o korištenju tehnologije. Rješenje koje nudi A1 Hrvatska pokazuje da uvijek postoji načini za bolje postavljanje sustava, a upravo Net Protect rješenje je koje će vam to i
omogućiti.

* Sadržaj omogućio A1

New Report

Close