Smart Industry
Overdrive

Mnogi još uvijek misle da je digitalizacija nužno složena

CADCAM ima rješenja koja mogu zadovoljiti većinu proizvodnih industrija.

PD VL native tim
04. listopad 2021. u 22:02
Foto: Shutterstock

Obećanja da će digitalizacija te Industrijski IoT, robotika i automatizacija preokrenuti industriju preko nići nisu se ostvarila.

Put digitalne transformacije zna biti isprepleten složenim integracijama različitih sučelja, protokola i podatkovnih modela koji znatno usporavaju implementaciju i razvoj industrije 4.0. Pojednostavljenje implementacije mogao bi biti dobar put – ali pogodit ćete – to nije uvijek tako jednostavno!

Proizvođači, prema navodima Forbesa, i dalje ostvaruju samo 40 posto svog potencijala jer troše previše dragocjenog vremena ručno ažurirajući proizvodnu dokumentaciju, stanje zaliha, planove proizvodnje i rokove.

To znači da još uvijek nisu spremni u potpunosti prigrliti koristi koje donose digitalna rješenja. Glavni se razlozi tome često nalaze upravo u navedenoj složenosti kao i nedovoljnom znanju (little knowledge) kod ljudi koji o tome odlučuju.

Kako digitalnu transformaciju treba uvoditi paralelno s redovnim poslovanjem (koje okupira interne ljude) nije na odmet uključiti vanjske stručnjake koji tu mogu pomoći i ispravno usmjeriti i ubrzati stvari. “Digitalna transformacija je poput zamjene motora na avionu dok ste još u letu”, rekao je Ashutosh Bisht iz IDC-a.

Pametna proizvodnja o kakvoj se sve više priča trebala bi riješiti probleme koji proizvođačima stoje na putu ostvarenja punog potencijala, a poželjan način je jedan – jednostavnost.

Rješenja za jednostavniju i bržu digitalizaciju proizvodnje razvijaju se i u Hrvatskoj, a jedan od njih je i ono CADCAM Grupe naziva Overdrive. Kako je već isticao poslovni direktor CADCAM Grupe Drago Cmuk, Overdrive je nešto poput Ubera za proizvodnju. Omogućuje svakom djelatniku uvid u status proizvoda u svakom trenutku – od ideje do trenutka kad će biti proizveden.

Ukratko, riječ je o nazivu za paket dokazanih rješenja koje CADCAM Grupa ima u svom portfelju digitalne transformacije. Kako bi taj put digitalizacije za proizvodne tvrtke dodatno olakšali i ubrzali, okrenuli su se sredstvima Europske unije zahvaljujući kojima će se prilagoditi rješenja bržoj i jednostavnijoj implementaciji. Projekt je s partnerima Atinelom, Encodicom i KONČAR GIM kao Integratorom pokrenut još 2020., a završit će 2022.

U sklopu paketa Overdrive predviđen je lanac rješenja koji mogu zadovoljiti većinu proizvodnih industrija. Tu se nalazi digitalna platforma 3DEXPERIENCE za upravljanje životnim ciklusom proizvoda, ODOO ERP te ORTEMS APS (Advanced Production & Scheduling) sa Track&Trace funkcionalnostima koje se implementiraju prema potrebi.

3DEXPERIENCE je vodeća digitalna platforma u svijetu koja objedinjuje funkcionalnosti PLM-a, projektnog menadžmenta, 3D dizajna i simulacija te taktičkog planiranja proizvodnje. Nadalje, ODOO je jedan od vodećih ERP-ova u svijetu, izrazito fleksibilan i dokazan u proizvodnji.

Riječ je zapravo o Open source rješenju koje već više od 15 godina koristi više od 5 milijuna korisnika. Na kraju, tu je i APS koje rješava najveći problem ERP-ova u svijetu – dinamičko planiranje proizvodnje.

Da bi se dobio uvid u stvarno funkcioniranje ovih rješenja, kod KONČAR GIM kao partnera u projektu ona su dijelom i implementirana. Do sada je implementiran prvi dio u obliku digitalne platforme 3DEXPERIENCE. Rezultati implementacije, očekivano, doprinose ogromnim uštedama.

Proces je digitaliziran na način da je osiguran digitalni kontinuitet od zahtjeva kupaca, preko automatizirane izrade digitalnog modela do automatske izrade sve proizvodne dokumentacije i koordinati za robota koji proizvodi modelirani dio. Projekt je implementiran u svega četiri umjesto šest mjeseci i postignute su uštede od 78 posto u trajanju dizajna i proizvodnje.

Potencijal je dakle neosporan, a CADCAM Grupa u rukama čini se ima rješenje koje će proizvođačima i tvornicama omogućiti da prigrle digitalnu transformaciju na način koji neće ometati svakodnevni let, a ipak im osigurati nove motore za let u svijetlu budućnost.

* Sadržaj omogućila CADCAM Grupa

New Report

Close