Mladi startup jednog od vodećih farmaceuta oslobodio velikih muka

Autor: Josipa Ban , 11. prosinac 2022. u 22:00
Miro Hegedić, Marko Brkljačić, Daniela Jakšić, Vesna Petrović, Tea Balešić i Mate Poropat/PD

U EIT Manufacturing Hubu Hrvatska pronašli jednostavno i idealno rješenje.

JGL, domaća farmaceutska kompanija, ima konkretan problem u proizvodnji. Svaka četiri sata, objašnjava Mate Poropat, direktor farmaceutsko-tehnoloških operacija JGL-a, moraju izmijeniti taložne ploče u monitoringu. Taj proces još se radi ručno te tvrtku mnogo stoji.

“Želimo taj proces automatizirati na jednostavan način”, kaže Poropat. Zahvaljujući projektu Manufacturing Innovation Challenge (MIC), kojeg organizira i provodi EIT Manufacturing Hub Hrvatska, na rješenje nisu dugo čekali. Startup tim SimpleMatic, kojeg čine Daniela Jakšić i Marko Brkljačić, osmislio ga je u nekoliko tjedana.

“Naše rješenje ima velik značaj i na svjetskoj razini jer problem ručne izmjene taložnih ploča imaju gotovo sve farmaceutske kompanije”, objašnjava D. Jakšić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Znanje i inovacije
Taj primjer jasno dočarava koliko može biti tanka linija između problema i rješenja. No, ona je tanka jedino dođe li problem u prave ruke – iz industrije u one znanosti. A njih je spojio EIT Manufacturing Hub, jedan od desetak takvih hubova u Europi kojima je cilj stvoriti mrežu europskih inovatora u polju proizvodnje te pozicionirati Europu kao svjetskog lidera u inovacijama u industriji.

EIT Manufacturing HUB u Hrvatskoj čine Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije sveučilišta u Zagrebu te Fakultet strojarstva i brodogradnje. Provode niz projekata, tako i MIC kojim povezuju proizvodne tvrtke i startupove.

“Jedan od ključnih problema kod startup timova je da izrađuju proizvode za koje ne postoji tržište. Istodobno, proizvodne kompanije imaju realne izazove. Bilo ih je logično povezati”, objašnjava Miro Hegedić, ko-kordinator u Manufacturing Hubu te docent na FSB-u.

Zahvaljujući tom projektu JGL je došao do rješenja koje su dugo tražili, a startup SimpleMatic priliku da inovaciju implementira i razvije se globalno. Takvu priliku ima i drugi nagrađeni tim koji je sudjelovao u MIC natjecanju – Integratori – koji su osmislili rješenje za Podravku i njihovu optimizaciju veličine proizvodnih naloga.

Više novaca
Ti, s 10.000 kuna nagrađeni timovi, dva su od devet koliko ih je sudjelovalo u natjecanju. “Želimo kroz projekte, pa i ovo natjecanja, poticati razvoj inovacija”, ističe Hegedić.

Hrvatska, koja je u inovativnosti na začelju EU, imat će tu mnogo posla. No, Vesna Petrović, ko-kordinatorica EIT Manufacturing Huba Hrvatska iz CIRTT-a, ističe da je zadovoljna pozitivnom energijom. “Svi bi htjeli veći pristup izvorima financiranja”, ističe.

Komentirajte prvi

New Report

Close