Mladi informatičari u roku 24 sata osmišljavali osnovni i poslovni model

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. studeni 2017. u 22:00
Natjecanje povezuje studente ne samo tehnoloških usmjerenja već i društvenih, poglavito ekonomista, kako bi mogli dijeliti ideje

Pobjednički tim Blue Coffee osmislio je sustav Eazy Oil koji omogućuje automatsku naplatu goriva na benzinskim postajama pomoću registracijskih oznaka vozila.

Za pokretanje maratonskog natjecanja u programiranju Gewathon u Splitu 2015. godine, čije je drugo službeno izdanje održano krajem prošlog tjedna u tom gradu, povod je bio nedostatak sličnih događaja u to vrijeme. Kazali su to organizatori događaja Studentski poduzetnički inkubator, Poduzetnički centar Split, StartupHR, Klub Mladih Split i UpiT. "Kada smo pokrenuli Udrugu programera informacijske tehnologije UPiT s kolegom Petarom Ivančevićem sam želio stvoriti mjesto koje će omogućiti povezivanje studenata ne samo tehnoloških usmjerenja već i društvenih, poglavito ekonomista kako bi mogli dijeliti ideje i stvarati nešto novo. 

Tu nam je pristupio još jedan kolega, član udruge, Marin Cokarić i predložio da napravimo hackathon. Tako je i bilo, organizirali smo prvi hackathon na Sveučilišnom studiju za stručne studije u Splitu, pod nazivom Xamarin Hackaday iz kojeg se kasnije izrodio GEWathon hackathon", istaknuo je jedan od organizatora Nebojša Veljanovski. Ovogodišnji se Gewathon održao na splitskom fakultetu u sklopu Global Entrepreneurship Week-a (GEW). Riječ je o također drugom po redu događaju usmjernom na razvoj poduzetništva u organizaciji Global Entrepreneurship Networka (GEN), platforme programa i inicijativa usmjerenih na stvaranje globalnog poduzetničkog ekosustava koji obuhvaćaju 160 zemalja.

 

Veljanovski

24-satni maratonski model Hackathona osmišljen je kako bi natjecateljima približio rad pod pritiskom rokova.

Tako su u Splitu, osim Gewathona, posjetitelji mogli sudjelovati na edukativnim predavanjima, radionicama, panel diskusijama i umrežavanju s kolegama iz branše. Gewathon je inače 24-satni maratonski model hackathona, osmišljen kako bi natjecateljima približio rad pod pritiskom rokova projekta. K tome se sudionicima, radom u timu, pruža uvid u važnost kako je napomenuo Veljanovski, kvalitetne komunikacije među članovima tima. Svi koji su se na Gewathon prijavili morali su u 24 sata napraviti osnovni i poslovni model, a potom ih predstaviti žiriju na engleskom jeziku. Pobjednički tim uz nagradu od pet tisuća kuna ima priliku ući i u Poduzetnički centar Split, gdje mu je omogućen daljnji razvoj poduzetničke ideje kroz potpore u obliku savjetovanja i vođenja te stvaranja tvrtke po modelu startupa. Pravila koja se pri tome moraju poštovani podrazumijevaju da timovi mogu imati najviše četiri osobe, zabranjeni su prelasci iz jednog tima u drugi te je zabranjeno napuštanje lokacije održavanja hackathona.

Sve veći broj timova 
Da bi određeni projekt odnosno ideja bio prihvaćen njegov programski kod ne smije biti pripremljen unaprijed jer se programiranje odvija isključivo tijekom natjecanja. Isto tako, u vrijeme prijave na natjecanje projekt mora biti u idejnoj ili projektnoj fazi, ali su dozvoljeni postojeći poslovni planovi. Pobjednici za 2017. godinu okupljeni su u timu Blue Coffee oko projekta Eazy Oil, a tim čine Filip Krišto, Matko Đipalo, Josip Balog i Duje Roje. Njihovo je rješenje zapravo sustav za automatsku naplatu goriva na benzinskim postajama s težnjom da postane preraste u sustav za automatsku naplatu bilo gdje se registracijska oznaka vozila koristi kao identifikator korisnika.  "Ostala pravila se vezuju ponajviše uz tehnička pitanja, kako bi izbjegli npr. upotrebu tuđeg koda kod programerskih projekata i slično.

 

5000 kn

i ulazak u Poduzetnički centar Split bila je glavna nagrada natjecanja

Možemo reći da smo doista zadovoljni s prošlogodišnjim izdanjem, kako zbog kvalitete timova tako i zbog toga što je pobjednički tim Trouble Double nastavio s razvojem svojeg projekta, softwara za računovodstvo neprofitnih udruga te je sada u završnoj fazi", dodao je Veljanovski.  Jedan od suorganizatora je i Lana Ugrčić, dodao je, voditeljica projekta Studentskog poduzetničkog inkubatora na Ekonomskom fakultetu, a na njenu je inicijativu hackathon i održan u sklopu GEW-a. Partneri na projektu su Splitsko – dalmatinska županija, HBOR, Hamag Bicro i splitska tvrtka za razvoj mobilnih aplikacija Locastic. 

Povezivanje s tvrtkama
Svi zajedno žele da hackathon preraste u platformu koja će na godišnjoj razini omogućavati svim pojedincima i timovima da iskažu svoju poduzetničku crtu. "Nadamo se i da će omogućiti bolje povezivanje tvrtki i pojedinaca iz IT sektora u Splitu, u čemu nam pomažu kolege suorganizatori iz StartupHR-a, Antonio Šerić i Nikola Perić. Odaziv je doista velik, svake godine imamo u prosjeku 6 -7 timova i desetak pojedinačnih prijava. Drago nam je da možemo reći da svake godine broj prijava raste", kazao je Veljanovski. Na kraju razgovora za Poslovni dnevnik je poručio i da se iskreno nada da će i dalje moći kvalitetnim projektima omogućavati da se probiju izvan okvira same ideje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close