Minecraft pretvorili u ‘alat’ za edukaciju djece o sigurnosti na internetu

Autor: Josipa Ban , 13. studeni 2022. u 22:00
Suradnik u izradi Playscapea bio je upravo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu/PD

A1 predstavio Playscape – platformu u kojoj, igrajući se, mladi uče kako izbjeći mračnu stranu weba.

Digitalni svijet, ne samo onaj na internetu i društvenim mrežama, već i onaj u videoigrama, postaje sve opasnije mjesto za mlade. Svakodnevno tome svjedoči Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

“Vršnjačko je nasilje uvijek prisutno, no u posljednje vrijeme zabrinjavaju različiti izazovi koji dovode u pitanje zdravlje i život djece. Dokazuje nam to i nedavni izazov na Tik-Tok zbog kojega je više mladih iz Osijeka završilo u bolnici. Također, zabrinjava broj slučaja zlostavljanja djece za pornografiju.

Lani je, primjerice, zabilježeno je 60 posto više slučajeva u odnosu na godinu ranije, točnije 363 slučaja.”, upozorava Ramljak te dodaje da nikada nisu imali veći broj poziva zbog raznih vrsta nasilja i zlostavljanja na internetu. Kod djece je pak poseban problem što sadržaju i poznanstvima na webu prilaze jako nekritično te imaju stav da se njima ništa ne može dogoditi.

“Moramo raditi na prevenciji”, kaže voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. A koja je metoda informiranja i učenja o zaštiti i sigurnosti na internetu bolja od videoigara.

Učenje o sigurnosti kroz igru
Telekomunikacijska kompanija A1, ujedno i organizator jedine regionalne esport lige “A1 Adria League” odlučila je upravo igru primijeniti u projektu Playscape. Riječ je o svijetu izgrađenom u jednoj od najpopularnijih igara današnjice – Minecraftu, koji je u potpunosti posvećen temi sigurnosti na internetu.

“Znali smo da mladi jako vole tu igru pa je u suradnji s digitalnom agencijom EuroArt93 razvijena ideja da upravo u njoj kreiramo mjesto za edukaciju djece, mladih, ali i njihovih roditelja”, objašnjava Marijana Zagorac, koordinatorica medijske strategije, gejminga i sponzorstva A1 Hrvatska.

Tomislav Ramljak/PD

O koliko je popularnoj videoigri riječ govori i brojka da ju je samo tijekom jednog mjeseca ove godine igralo više od 170 milijuna igrača. Suradnik u izradi Playscapea, i to kroz pripremu pravila koja su mladima predstavljena kroz Minecraft, bio je upravo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

Voditelj Centra objašnjava da su kreirali četiri sobe, te da je svaka namijenjena posebnoj skupini mladih (onima od I. do IV. razreda, od V. do VIII., srednjoškolcima te roditeljima) te nosi točno određene informacije i preporuke o sigurnosti i zaštiti na internetu.

“Ovo je idealna prilika da videoigra postane mjesto i alat komunikacije i razvoja odnosa roditelja i djeteta o digitalnom svijetu koji je mladima danas često važniji od ovog stvarnog, a koji roditelji često ne razumiju”, ističe Ramljak.

Playscape je samo početak
Nova mogućnost unutar Minecrafta uskoro bi trebala biti dostupna svim igračima, a prvi su je mogli isprobati posjetitelji festivala Reboot Gaming. Također, iz A1 najavljuju da je ovo samo početak.

“Svijet Minecrafta ćemo obogaćivati i drugim stvarima koje se tiču odgovornog ponašanja, što u privatnom životu što u online svemiru. Ovo je predivna platforma jer imamo direktan pristup korisniku, a najvažnije nam je da se osjećaju sigurno”, ističe Zagorac najavivši još jedan projekt, onaj edukacije influencera o odgovornom ponašanju na internetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close