Micro:bitovi stižu školama, STEM revolucija traje

Autor: Tanja Ivančić Belošević/VL , 14. veljača 2017. u 22:00
Nenad Bakić predstavio je prvih 7000 Micro:bit računala/Petar Glebov/PIXSELL

Bit će nabavljeno 15.000 računala skupljenim kroz kampanju.

Tijekom akcije STEM revolucija prikupljeno je više od 290.000 dolara, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Od prikupljenog iznosa 250.000 dolara upotrijebit će se za kupnju 15.000 micro:bitova, a ostatak će pripasti za honorare edukatora koji će učiti druge edukatore. Institut za razvoj i inovativnost mladih IRIM, filantropska udruga podnijet će sve troškove kampanje. IRIM je od Vlade zatražio oslobađanje PDV na uvoz opreme, te se nadaju pozitivnom rješenju, a tada će se moći financirati dodatnih oko 3800 micro:bitova. Budući da se prijavilo oko 920 ustanova odlučili su svima donirati 20 micro:bitova po primaocu, IRIM je već naručio 5000 dodatnih robota, a u krajnjem slučaju financirat će ih sami, naglasio je Nenad Bakić, pokretač kampanje te dodao kako mu je drago da su donacije dali i HDZ i SDP, ali i MUP kao predstavnik države.

Usto, prognozirao je Bakić, nakon rasta gospodarstva, iskazanog i potvrđenog i u europskim analizama, na redu je pozitivna promjena "mindseta", odnosno načina razmišljanja u društvu. Istaknuo je  i kako vjeruje da će "napraviti katalizatorski učinak na školstvo". Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish i Ivan Vidaković, šef Microsofta Hrvatska dali su podršku projektu. Potonji je uvjeren "da ćemo dobivati sve više i više završenih studenata iz STEM područja."

Nenad Bakić je, podsjetimo, u kampanji BBC micro:bit — STEM revolucija u školama u nekoliko dana siječnja skupio 250.000 dolara, kako bi postigao cilj uvođenja robotike u hrvatske osnovne škole po modelu projekta Croatian Makers. Projekt je pokrenut početkom 2016. s ciljem širokog uključivanja robotike, automatike i programiranja u edukaciju osnovnoškolskog uzrasta. Kroz projekt je uključeno više od 360 škola i ustanova u Hrvatskoj i oko osam tisuća njihovih učenika i učenica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close