Mega-kompanija na udaru: Zašto im je zaplijenjeno 725 milijuna dolara?

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2022. u 13:18
Foto: Pixabay

Xiaomi India je objavio odgovor.

Indijska agencija za borbu protiv financijskog kriminala je tijekom vikenda zaplijenila 725 milijuna dolara sa bankovnih računa Xiaomijeve podružnice u Indiji. Spomenuta državna organizacije je rekla da je indijski odjel kineskog proizvođača poslao oko 55,5 milijardi INR (što je oko 690 milijuna eura) trima subjektima sa sjedištem u inozemstvu kršeći zakone o deviznom poslovanju, piše Bajtbox.

Organizacije je također rekla da je „Xiaomi Technology India Private Limited“ poslao ogromne iznose tantijema (poklonio drugim stranama), a navodno sve prema uputama kineske matične tvrtke. To je navodno učinjeno za „konačnu dobrobit Xiaomi grupe“ kršeći pravilo 4. Zakona o upravljanju deviznim tečajem iz 1999. godine. U njemu se navodi da nijedna osoba s prebivalištem u Indiji ne smije prenositi bilo koju devizu koja se nalazi izvan Indije.

Xiaomi India je objavio odgovor, navodeći da su sve isplate tantijema i izjave banci zakonite i istinite. Plaćanja tantijema, koje je spomenula državna agencija, odnosila su se na licencirane tehnologije i intelektualno vlasništvo korišteno u indijskoj verziji Xiaomi proizvoda. U izjavi također stoji da je Xiaomi Indija predan bliskoj suradnji s državnim tijelima kako bi se razjasnili svi nesporazumi.

Komentirajte prvi

New Report

Close