Hrvatska tvrtka konkurira velikom PayPalu: Imaju jedinstven model podrške za obročna plaćanja uz posebnu pogodnost

Autor: Bernard Ivezić , 03. lipanj 2019. u 13:56
Damir Gužvinec, direktor tvrtke Corvus Pay/Davorin Višnjić/PIXSELL

Corvus Pay je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja je dosad uspjela proći licenciranje za tzv. platnu instituciju za uslugu iniciranja plaćanja ili PIS.

M  SAN grupacija Stipe Matića, nakon distribucije, IT-a, poljoprivrede, gospodarenja otpadom i internetske trgovine, ušla je i u financije. Bez pompe su na tržište izbacili hrvatsku verziju PayPala.

Uslugu CorvusWallet, digitalni novčanik u koji se mogu pohraniti debitne i kreditne kartice kao i u američkom konkurentu, već testira najveći hrvatski internetski trgovac eKupi. Kako doznajemo, još nekoliko većih trgovina u Hrvatskoj sprema se proširiti svoju ponudu plaćanja s CorvusWalletom. Damir Gužvinec, direktor tvrtke Corvus Pay, koja je pokrenula uslugu CorvusWallet odbacije usporedbu sa stranom konkurencijom. PayPal, naime, nije široko prihvaćen u internetskim trgovinama u Hrvatskoj, dok tvrtka Corvus Pay, koja je dosad primarno nudila usluge obrade kreditnih kartica za web i mobilne trgovine, to već čini za njih više od 650.

Među inima, za Njuškalo,  telekome Iskon i  A1 Hrvatska, zatim Eventim, SuperSport, Cinestar, Croatiju Osiguranje, Arrivu i GetByBus itd.  "CorvusWallet počeli smo testirati krajem prošle godine, prvo za više stotina zaposlenika M SAN-a u Hrvatskoj, a potom smo ga otvorili za sve", kaže Gužvinec. Dodaje da, usto, imaju jedinstvenu ponudu: podršku za obročna plaćanja, ne zadržava depozite od strane nuditelja usluge i nudi kraće rokove isplate trgovcima.

Pune mogućnosti, Gužvinec ističe, moći će ponuditi do kraja godine, jer sredinom rujna u Hrvatskoj će, kao i u ostatku EU na snagu stupiti PSD2 regulativa, koja će značajno promijeniti odnos snaga između trgovaca, banaka i kartičara. Ali ova tvrtka u sastavu MSAN grupacije nije klasičan financijsko-tehnološki (fintech) izazivač, koji bi trebao unaprijediti online trgovinu u Hrvatskoj, nego već sad ima značajan utjecaj na šire financijsko tržište. Corvus Pay se u branši neslužbeno opisuje kao hrvatski referentni centar za testiranje PSD2 regulative s bankama.

Corvus Pay je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja je dosad uspjela proći licenciranje za tzv. platnu instituciju za uslugu iniciranja plaćanja ili PIS. Kako PSD2 regulativa stupa na snagu za nešto više od tri mjeseca i kako se sve banke moraju uskladiti s njom, tvrtka u sastavu MSAN grupacije je postala jedna od najvrućih tema među domaćim financijašima. Gužvinec na to gleda vrlo staloženo. Hvali ulogu HNB-a, kao i brzinu s kojom su obavili nadzor.

 

4,5 milijuna

transakcija napravio je Corvus Pay u 2018. godini

"Proces licenciranja od strane regulatornog tijela, za PIS, a to je u Hrvatskoj HNB, tijekom kojeg smo morali dokazati svoju financijsku, tehničku, sigurnosnu i organizacijsku spremnost, bio je zahtjevan, trajao je oko osam mjeseci, a suradnja s HNB-om bila je očekivano dobra", naglašava  Gužvinec. Nije samo brzina u implementaciji PSD2 pomogla Corvus Payu da se dobro pozicionira na tržištu, već i velika korisnička baza online trgovaca. Iako je Stipo Matić, prema podacima iz Sudskog registra, tu tvrtku osnovao lani u travnju s temeljnim kapitalom od 1,5 milijuna kuna, ona je već sada jedan od najvećih internet payment gatewaya u Hrvatskoj. Lani je tvrtka obradila za različite web i mobilne trgovce 4,5 milijuna transakcija. Kad se to usporedi s HNB-ovim godišnjim prometima karticama na internetu, dolazi se do podatka da Corvus Pay drži čak 40 posto tog tržišta.

Dio razloga za takvu poziciju je činjenica da Corvus Pay podržava sve poznatije kartice od Mastercarda, Maestra, Vise, Amexa, Dinersa i Discovera u Hrvatskoj, a na drugim tržištima, primjerice Srbiji, radi i na integraciji njihove lokalne kartice Dine. Također, surađuje s osam banaka u Hrvatskoj, uključujući i one najveće. Sve to Corvus Payu omogućuje da počne na hrvatskom tržištu nuditi niz inovacija u području plaćanja, koje su dosad bile dostupne samo u inozemstvu ili su ovdje bile dostupne isključivo najvećim igračima. Prva najznačajnija takva inovacija je plaćanje u ratama.

Da bi ga itko mogao ponuditi građanima mora imati izravne ugovore s izdavateljem kartica. U Hrvatskoj one najpopularnije, Visu, Mastercard i Maestro, izdaju različite banke i da bi po svakoj od tih kartica mogli ponuditi popust, morate imati ugovor sa svim bankama koje tu specifičnu karticu nude. No, osim te prednosti za kupce, još značajnije s dolaskom PSD2 inovacije očekuju trgovce. Trenutačno ni PayPal ni kartičari sredstva koja je kupac uplatio preko kartice trgovcu ne isplaćuju odmah.

Prosječno, trgovac čeka na svoj novac između sedam i 25 dana. Ono što će omogućiti PSD2, a što nam je potvrdio da će omogućiti i Corvus Pay, je automatizacija virmanskog plaćanja. Drugim riječima, s IBAN-a na IBAN ubuduće će se plaćati klikom u walletu poput CorvusWalleta, a ne ispunjavanjem polja u virtualnom virmanu u internetskom bankarstvu. S obzirom da je riječ o instantnom plaćanju, trgovac će novac dobiti za najviše 24 sata a ako je vikend, u ponedjeljak.

To bi trebalo na web u Hrvatskoj po prvi put dovesti popuste kakve fizičke trgovine nude za gotovinu. Iako je to tek uvod u platne inovacije na domaćem tržištu, posebno kad ih se poveže s programima lojalnosti, tek treba vidjeti koje će se mogućnosti pojaviti kad se CorvusWallet pojavi i na mobitelima. Zasad je, naime, Corvus Pay fokusiran na web trgovinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close