‘Luanom želimo smanjiti stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 30 posto’

Autor: Ivan Tominac , 24. srpanj 2019. u 22:00
Šabijan ističe da Luana ima potencijal unaprijediti i poslovanje osiguravajućih kuća/T. Miletić/PIXSELL

Luana ima za cilj zaustaviti progresiju rizičnih faktora te kreirati program liječenja pomoću wellnessa, rehabilitacijskih vježbi, prehrane i obrazovanja.

Luxheal je američko-hrvatsko poduzeće koje se bavi plasiranjem digitalnih rješenja u medicini, a kada se se govori o medicini, jasno je da je čovjek u središtu njihova zbivanja. 

Čovjek i njegov boljitak, odnosno činjenica da kardiovaskularne bolesti godišnje u Hrvatskoj ubiju gotovo 20 tisuća stanovnika poslužila je ovim mladim stručnjacima da nađu svoju tržišnu nišu i oforme digitalnu platformu čiji je krajnji cilj pospješiti kvalitetu života pacijenata, ali i pomoći liječnicima u njihovu poslu. Njihov proizvod je Luana, aplikacija za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Njome u narednih pet godina žele smanjiti stopu smrtnosti za 30 posto te tako svoj projekt pozicionirati kao društveno odgovoran.  Ideja je došla od studenta medicine Marina Šabijana, a mladi tim koji stoji iza ovog poduzeća može se već sada pohvaliti i suradnjom sa stručnjacima van granica Hrvatske.

Baza je virtualni asistent
"Jedan od naših ciljeva je bolji angažman pacijenata u donošenju odluka, vlastitoj edukaciji te praćenju vlastitog zdravlja. To želimo postići lakšim pristupom liječnicima i osiguravanjem njihove brze intervencije i promjene planova liječenja uz pomoć digitalnih tehnologija", započeo je Šabijan. Govori kako se ovo digitalno rješenje temelji na istraživanjima publiciranim od strane Svjetske zdravstvene organizacije kao i drugih međunarodno priznatih centara. Osim društvene, aplikacija bi trebala imati i dodanu ekonomsku vrijednosti koja se odnosi na uštedu troškova globalnog zdravstvenog sustava u iznosu od 3,6 milijardi dolara do 2022. godine. 

Baza aplikacije je virtualni asistent koji uz pomoć zdravstvenog upitnika prikuplja podatke o životnom stilu i povijesti bolesti od svakog pacijenta pojedinačno. Na taj se način dobiva kompletni uvid u životni stil, navike i rizične čimbenike populacije pacijenata. Podaci se, jednostavno, prikupljaju iz razgovora s pacijentom, medicinskog kartona kojeg je kreirao doktor, medicinskih uređaja i pametnih satova.  "Jedan od ključnih parametara koje identificiramo kroz pametni sat je srčana frekvencija iz koje se da iščitati maksimalni iznos kisika koje tijelo potroši za vrijeme inkrementalnih vježbi, a s druge strane i varijabilnost srčane frekvencije.

To su glavni pokazatelji kardiorespiratorne spreme pacijenata i precizno odražavaju stopu smrtnosti", dodao je Šabijan.  Luana ima za cilj zaustaviti progresiju rizičnih faktora te automatski kreirati personalizirani program liječenja koristeći integrativni pristup wellnessu i optimizirajući kombinaciju rehabilitacijskih vježbi s aktivnostima, prehranom, obrazovanjem i mentalnim modulima. Asimilira individualno prilagođeni program vježbi koristeći najprikladnije vježbe za pacijenta s različitim intenzitetima, frekvencijama ponavljanja i ciljevima za svakog korisnika.

Ima sposobnost praćenja napretka pacijenata i nagrađuje ih bodovima i nagradama kako bi se povećala adherencija pacijenata na terapiju i promjenu rizičnog ponašanja, a upravo to vide ključnim za sekundarnu prevenciju bolesti.  Naglasak je i na korisničkom iskustvu, a aplikacija se u potpunosti može povezati na pametne kućne zvučnike i glasovne asistente poput Alexe, Siri i Google asistenta. To omogućuje Luani jednostavnu interakciju sa starijim osobama i zaposlenima koristeći konverzacijsko korisničko iskustvo. 

U tijeku je fundraising kampanja
"Za doktore i medicinsko osoblje nudimo pozadinsku platformu koja ih povezuje na Luanu. Liječnik može pregledati povijest razgovora između Luane i pacijenta. Po potrebi se može pridružiti grupnom razgovoru i odgovoriti na pitanja pacijenata. Stručno medicinsko osoblje tako može dodavati nove aktivnosti, prehrambene smjernice ili čak promijeniti intenzitet rehabilitacijske vježbe, u slučaju da pacijent doživljava novi kritični simptom", rekao je Šabijan te dodao da je njihov softver komplementaran s postojećim softverom medicinskih kartona i telemedicine koji se trenutačno nalaze na tržištu. 

Luana ima potencijal unaprijediti i poslovanje osiguravajućih kuća, a uvidom u stanje korisnika omogućeno im je ograničavanje troškova i odgovarajući izračuni premije kada je riječ o osiguravajućim policama.  Cijeli proces daljinskog nadzora u Luani bilježi se i prati u tekstualnom obliku, a u odnosu na tradicionalnu telemedicinu gdje se sve sastoji od velikih medijskih datoteka pohrana, analize su znatno olakšane. 

Kako bi se neke stvari mogle eventualno unaprijediti, sve prolazi kroz testnu fazu koja će dobiti na relevantnosti suradnjom s Dr. Hassanom iz Washingtona gdje će aplikacija biti testirana na prvih 50 pacijenata. Nakon prve faze testiranja cilj im je kroz suradnje s osiguravajućim kućama obuhvatiti 1000 do 3000 pacijenata. Lansiranje na tržište predviđaju krajem godine, a u tijeku je i fundraising kampanja kojom planiraju osigurati stabilan financijski tok za sljedećih 18 mjeseci. Cilj je prikupiti 150.000 eura koje će uložiti u programerski tim i uspostavu osnovnog prodajnog procesa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close