Ljudi sve više kupuju kompjutere i laptope, ali postoji jedan veliki problem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. svibanj 2021. u 11:00
FOTO: Pixabay

Tehnološke kompanije Dell i HP izvijestile su o kvartalnim prihodima koji su nadmašili procjene Wall Streeta, jer su potrošači nastavili kupovati osobna računala, čak i kad su u mnogim dijelovima svijeta ograničenja za suzbijanje pandemije ublažena.

Međutim, dionice Della i HP-a pale su za jedan odnosno čak šest posto, nakon što su obje kompanije upozorile da bi nestašica računalnih čipova mogla utjecati na njihovu sposobnost da ove godine podmire potražnju za prijenosnim računalima.

“Zalihe i raspoloživost dijelova i dalje su ograničeni”, rekao je glavni financijski direktor Della Thomas Sweet dodajući kako će sve veći troškovi nabave tih čipova utjecati na operativne prihode u tekućem kvartalu te dovesti do blago nižeg prihoda.

HP, koji prema podacima američke istraživačke tvrtke IDC zauzima drugo mjesto među globalnim dobavljačima računala, priopćio je da će nestašica ograničiti njegovu mogućnost isporuka potrošačke elektronike barem do kraja godine.

Ipak, obje kompanije očekuju rast na cijelom tržištu, jer će se povećati potražnja za prijenosnim računalima, koja su potrebna u školama i radu na daljinu.

Prema podacima IDC-a, globalne isporuke osobnih računala porasle su tijekom prvog tromjesečja za 55,2 posto.

Dell je priopćio da je prihod od odjela Client Solutions, koji uključuje stolna računala, prijenosna računala i tablete, porastao za 20 posto, na 13,31 milijardu dolara na kvartalnoj razini.

HP-ova prodaja računala porasla je za 27 posto u tromjesečju koje je završilo 30. travnja, dok je prodaja prijenosnih računala porasla za 47 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Dellov prihod porastao je za 12 posto, na 24,49 milijardi dolara u prvom tromjesečju, premašujući procjene od 23,40 milijardi dolara, prema podacima Refinitiv IBES-a, dok je HP ostvario ukupni prihod od 15,9 milijardi dolara, iznad procjene od 15 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close