Ulaganja u obnovljive izvore energije
RAZVOJ

Kućnom solarnom elektranom do nižih računa i vlastite energije

Struja dobivena iz solarnih panela povećava energetsku neovisnost.
PD VL native tim
13. rujan 2021. u 10:10
Foto: Native

Hrvatska ima velik solarni potencijal, među najvećim u Europi, no malu iskorištenost. Rečenica je to koju najčešće čujemo kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, što je razočaravajuće, posebno kada na to dodamo kako, unatoč svojem potencijalu, proizvodimo manje od jedan posto električne energije iz fotonaponskih sustava. Za razliku od Hrvatske, Njemačka ima 1000 puta više kućnih solarnih elektrana, što je u prijevodu oko 50 puta više po stanovniku, a po tom pitanju bolje stoje i zemlje u susjedstvu.

No nije potrebno stvari uvijek gledati kroz opću sliku ako ih možemo popraviti i u “svom dvorištu”, da i naša “trava bude zelenija”, kako glasi poznata krilatica, a u ovom slučaju je zaista riječ o pozitivnom utjecaju na okoliš kroz korištenje sunčeve energije.

Smanjenje troškova, zaštita okoliša, energetska neovisnost…

Stoga se ljudi sve više okreću ulaganju u kućne solarne elektrane koje imaju brojne prednosti i ne štete okolišu koji nas upozorava da je potrebno “stati na loptu”. Riječ je o zelenoj i čistoj energiji koja nema ispušnih plinova i nema zagrijavanja Zemlje, a u prilog nam ide činjenica da primorska Hrvatska godišnje ima 2700 sunčanih sati, a nizinska i gorska Hrvatska do 2000.
Smanjenje troškova koje dolazi ugradnjom solarnih panela služi kao izvrstan primjer zašto bi trebalo doći do povećanja korištenja solarne energije. Kako je već poznato, tradicionalna električna energija uvelike se oslanja na fosilna goriva poput ugljena i zemnog plina. Ti resursi ne samo da su loši za okoliš, već su i ograničeni. Takav pristup energiji pretvara tržište energije u nestabilno na kojem se cijene energije učestalo mijenjaju.

S druge strane, struja dobivena iz solarnih panela povećava energetsku neovisnost. Ulaganjem u solarni sustav od 2 do 4 kW, koji je najčešća domaća snaga lako se možete zaštititi od nepredvidivog povećanja cijena komunalnih usluga uz energetsku sigurnost i povoljnije cijene električne energije.
Usporedbe radi, riječ je o najmanje sedam puta većem prinosu od klasične štednje u banci.

Stručan i pouzdan partner

Najčešće pitanje koje se pretražuje na internetskim tražilicama na temu kućnih solarnih elektrana je “Koji su preduvjeti?” Potrebno je, naime, prikupiti račune za električnu energiju u posljednjih godinu dana radi izračuna godišnje potrošnje energije, nakon čega se radi optimalno rješenje. Treba uzeti u obzir da potrošnja električne energije nije ista ljeti i zimi. Stručnjacima je potrebno poslati GPS lokaciju kuće kako bi vidjeli koliko solarnih elektrana stane na krov, a pritom se računa strana svijeta, sjena, nagib krova. Da bi se uspješno ostvarili svi potencijali koje pruža solarna energija osnovni je preduvjet imati stručnog i pouzdanog partnera s dugogodišnjim iskustvom i jamstvom kvalitete koju nudi E.ON.

A čemu sve to? Pojednostavljeno rečeno – kućna solarna elektrana znači manje račune i više vlastite energije. Naime, smanjuje se trošak električne energije do 75 posto, usput se štitite od rasta cijena električne energije na tržištu, a rezultati su pokazali da je prosječno vrijeme povrata investicije 6 do 8 godina.

U par jednostavnih koraka kroz besplatni izračun solarnim kalkulatorom možete saznati koji je solarni potencijal vašeg doma i period povrata investicije. I jednako važno, izračun će prikazati i vaš ekološki otisak i pozitivan učinak na okoliš.

Investicija se brzo vraća, velik potencijal postoji, a Zemlja je naš jedini dom, stoga je više nego ikad važno razmišljati o održivosti i brizi o okolišu.

Sadržaj omogućio E.ON

New Report

Close