Kroz tehnologiju i pametna rješenja gradovi stvaraju prostor održiv za život

Autor: Marta Duić , 20. studeni 2019. u 22:00
Jyrki Katainen, potpredsjednik EK i Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika/Emica Elveđi/PIXSELL

Naš cilj je poticati gradove da sudjeluju i nameću teme poput pametne elektromobilnosti, ulaganja u tehnološka rješenja, pametnu opskrbu energijom, kaže potpredsjednik EK.

U Tvornici kulture u Zagrebu u organizaciji Poslovnog dnevnika održana je peta konferencija Pametni gradovi- gradovi budućnosti 2019 na kojoj se nagrađuju najbolji gradovi i rješenja koja pomažu i olakšavaju život građana.

Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, u uvodnom obraćanju istaknuo je kako projekt već pet godina uspješno potiče gradove i lokalne zajednice na ulaganje u pametna rješenja.  "Imamo niz gradova koji na tome rade i koji su svijetli primjer i nastavit ćemo poticati gradove na to da građani još bolje žive", poručuje Nišević.  Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, navodi kako EU Strategija 2050. ima jasnu viziju koja će dovesti do poboljšanja ekonomije i klimatskih promjena.

"Gradovi tu imaju ključnu ulogu. Prema prijedlozima Komisije očekujemo investicije u polju energetike, osigurali smo 85 milijuna eura za projekte koji će pomoći s gorućim problemima. Targetirano ćemo pomagati regijama i time utjecati na klimatske promjene, a krajnji nam je cilj osnažiti gradove i potaknuti ih na promjene za bolje sutra. Svi segmenti koji su dio te strategije će dovesti do rezultata  i urbana inovativnost postat će stvarnost. Naš cilj je poticati gradove da sudjeluju i nameću teme poput pametne elektromobilnosti, ulaganja u tehnološka rješenja, pametnu opskrbu energijom", objašnjava  Katainen. 

Kako tvrdi, jedna od misija Europske komisije je da gradovi kroz tehnologije i rješenja pomažu ostvarenju tih ciljeva kako bi stvorili održiv prostor za život. EU podupire projekte, velik udio investicija upravo ide za to kako bi bili pametniji. Hrvatskoj ide 1,1 milijarda eura za investicije, od digitalizacije, ulaganje u pametne projekte i rješenja. Postizanje toga zahtijeva suradnju svih dionika, a kako bi gradovi EU bili privlačniji za život, građane i posjetitelje. Želim zahvaliti svim gradovima koji to rade i reći im da nastave s tim i ubuduće", poručuje Katainen. 

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, napominje kako je Zagreb donio svoju strategiju Smart City do 2030. te pri donošenju naišao na niz primjera dobre prakse.

"Neki stavljaju naglasak na participaciji građana, pametnu upravu, elektromobilnost, a mi smo se odlučili objediniti sve. Pametna rješenja su tu za naše građane, a pametan grad je sretan grad. Mi smo prateći sklad čovjeka i tehnologije osmislili strategiju s velikim naglaskom na participaciju građana. Implementiramo nove usluge, pojednostavnjujemo usluge i širimo njihovu dostupnost, učinkoviti poslovni modeli su tu za naše građane. Jutros smo novu aplikaciju za parkiranje predstavili, nalazimo što bolja rješenja za mobilnost. Želimo biti pametan grad, ali želimo i dalje od toga, želimo biti sugrađanima na usluzi kako bismo im poboljšali kvalitetu života u gradu. Kako će se tehnologija još razvijati ne znamo, ali ljudi su ti koji odgovaraju na tehnološka rješenja i za njih ih radimo", zaključuje Majić.  

Komentirajte prvi

New Report

Close