Kroz pet godina osobna računala i tableti spojit će se u jedno

Autor: Darko Bičak , 03. lipanj 2014. u 10:41
Brian Krzanich okreće se tabletima, robotici i nosivim računalima/REUTERS

Glavni izazov za vodećeg svjetskog proizvođača računalnih procesora je osigurati čipove za tu novu generaciju uređaja.

Osobna računala su mrtva, živjela osobna računala", kaže Renée James, predsjednica Intela, koja se svim silama trudi repozicionirati proizvođača računalnih procesora i čipova, nakon što je njezino ključno tržište uzdrmano strelovitim rastom potražnje za pametnim telefonima i tabletima.

Kako sve više korisnika prelazi na sve snažnije prijenosne uređaje, većina analitičara već je osobna računala proglasila mrtvima, dok oni konzervativniji smatraju da su pred izumiranjem. No kako je za The Financial Times rekla James, industrija osobnih računala nije na umoru, već prolazi kroz duboku i sveobuhvatnu promjenu. Kaže da kompanije koje su bile tradicionalno usredotočene na osobna računala u posljednje vrijeme plasiraju na tržište sve više prijenosnih računala koja se transformiraju u tablete, tableta s tipkovnicama kakve imaju prijenosnici i još cijelog spektra uređaja između te dvije krajnosti."Mislim da kroz pet godina neće biti aktualno pitanje tableta protiv osobnih računala. Do tada će se oni potpuno spojiti. Rezultat će biti velik, možda čak i dvostruko veći rast onoga što se danas naziva industrijom osobnih računala", smatra veteranka Intela s 25-godišnjim stažom u toj kompaniji.

Što se pak tiče Intela, glavni izazov pred tom kompanijom bit će osigurati si tržište čipova za te, nove uređaje. Dosad nije briljirala na tome polju, no toga su itekako svjesni pa je predjednik Uprave Brian Krzanich izjavio kako ove godine želi učetverostručiti broj čipova za tablete na 40 milijuna. Tu bi Intelu trebao pomoći pomalo atipičan partner, s kojim je ovaj računalni div prošlog tjedna dogovorio suradnju. Riječ je o Fuzhou Rockchip Electronicsu kineskom proizvođaču vrlo jeftinih čipova za jefine tablete.U Intelu traže i nova tržišta a velika očekivanja imaju od nosivih računala i robotike. Tako je Krzanich prošlog tjedna predstavio majcu s ugrađenim senzorima koji prate rad srca, a uskoro bi trebala početi prodaja setova za ljude koji žele 3D printerom sami napraviti robote. 

Komentirajte prvi

New Report

Close