Kroz leću zelene tranzicije pametne su se kuće razvile iz luksuza u potrebu

Autor: Ana Herceg , 25. rujan 2023. u 22:01
Foto: Shutterstock

Dok se brzo krećemo kroz razvoj tehnologije i ekološke svijesti, pametna kuća se pojavila kao simbol napretka prema zelenijoj i održivijoj budućnosti

U današnjem digitalnom svijetu, pojam “pametna kuća” nadišao je svoje tehnološke konotacije utjelovljujući spoj vrhunske tehnologije s temeljnim aspektima svakodnevnog života, od načina na koji upravljamo svojim domovima do načina na koji komuniciramo s okolišem. Tako pametna kuća nije samo zbirka naprava povezanih s internetom; nego je sofisticirani ekosustav koji vlasnicima domova daje apsolutnu kontrolu, praktičnost i održivost.

Pametni dom

Za besprijekorno iskustvo pametnog doma ključno je i da su svi uređaji i sustavi kompatibilni te da mogu učinkovito komunicirati

Pametna kuća danas je sinonim i za komfor, sposobnost da bez napora upravljate svojim domom, često putem mobitela. Tako danas, na primjer, nije ništa neuobičajeno da kad odlazite s posla, a prije nego što stignete kući, pomoću pametnog telefona podesite sustav za hlađenje ili grijanje kuće na ugodnu temperaturu. Ili pak da upalite ili ugasite svjetla, a da se ni ne ustanete s kreveta. Možete čak i uključiti pećnicu s pripremljenom hranom pa da vas ručak dočeka. Zanimljiv je i pametni sustav navodnjavanja pomoću kojeg se travnjak zalijeva samo kada je to potrebno i točnom količinom vode koja je potrebna. Uz uređaje za kućnu automatizaciju i pametnu postavku sustava, energija, voda i drugi resursi koriste se učinkovitije, što pomaže uštedi prirodnih resursa i novca za potrošače. No osim praktičnosti koja je u svijetu prepunom obaveza postala prioritet, potreba za pametnim kućama postaje još izraženija kada se promatra kroz leću zelene tranzicije — globalnog imperativa usmjerenog na ublažavanje klimatskih promjena, smanjenje emisije ugljika i poticanje održive budućnosti. Kako vlade i organizacije diljem svijeta intenziviraju svoje napore u borbi protiv degradacije okoliša, pametne su se kuće razvile iz luksuza u potrebu jer optimiziraju potrošnju energije kombinacijom automatiziranih sustava i kontrole koju pokreću korisnici, što rezultira opipljivom uštedom energije. Pa iako su prednosti pametnih domova neporecive, izazovi i dalje postoje. Jedan od najvećih je trošak jer je početno ulaganje u tehnologiju pametne kuće značajno, iako se s vremenom često vraća uštedom energije. Međutim, mnogima je ta računica još uvijek nedostižna. Zatim, tu su i privatnost i sigurnost. Povećana povezanost uvodi potencijalne rizike za privatnost i sigurnost, zahtijevajući snažnije mjere kibernetičke sigurnosti. Za besprijekorno iskustvo pametnog doma ključno je i da su svi uređaji i sustavi kompatibilni te da mogu učinkovito komunicirati.

Osim toga, kao i svaka tehnologija, sustavi pametne kuće zahtijevaju redovito održavanje i ažuriranje kako bi se osiguralo njihovo optimalno funkcioniranje pa i o tome treba voditi računa. Također, nekim korisnicima bi u početku moglo biti teško postaviti i upravljati sustavima pametne kuće, ali na dobre stvari koje pojednostavljuju život najčešće se lako priviknuti. Osim što simbolizira svojevrstan stil života, pametna kuća danas predstavlja i savjesnu predanost brizi za okoliš. Dok se brzo krećemo kroz razvoj tehnologije i ekološke svijesti, pametna kuća se pojavila kao simbol napretka – prema zelenijoj, pametnijoj i održivijoj budućnosti u kojoj naši domovi nisu samo povezani, već su i duboko usklađeni s potrebama našeg planeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close