Krenuli u inženjersku avanturu kroz Školu budućnosti

Autor: Lucija Špiljak , 03. ožujak 2021. u 22:00
Timovi će uz ostalo razvijati chatbot rješenja za UN-ove ciljeve održivosti/PD

U projektu STEMI-ja, Infobipa i A1 Hrvatske više od tisuću đaka 63 osnovne i srednje škole kroz praksu će idućih mjeseci učiti o umjetnoj inteligenciji.

Više od 1000 učenika iz više od 60 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske krenulo je u inženjersku avanturu u sklopu Škole budućnosti, zajedničkog projekta STEMI-ja i Infobipa, uz podršku glavnog partnera A1 Hrvatska.

Učenici će narednih mjeseci kroz praktičan rad učiti o umjetnoj inteligenciji, te u školama formirati razvojne timove. Najprije će istražiti UN-ove ciljeve održivosti, a zatim odabrati jedan od ciljeva i detektirati problem koji mogu riješiti izradom chatbota.

Razvojni timovi će na kraju projekta, u lipnju ove godine, predstaviti i podijeliti svoja chatbot rješenja s javnosti, a radovi će se moći i isprobati.

Direktor STEMI-ja Marin Trošelj rekao je da su morali prijevremeno zatvoriti prijave jer je za uključenje u projekt pristiglo više od 250 prijava škola, a odabrano je njih 63 na temelju motivacijskih pisama.

“To pokazuje kolika je želja i potreba, kako škola tako i roditelja, da se djeci omogući pristup suvremenim znanjima i tehnologijama te direktan kontakt s najboljim tvrtkama iz industrije, kao što je Infobip. Ovakav interes stavlja i veliku odgovornost na nas da pronađemo načine da na jesen uključimo još veći broj škola”, rekao je Trošelj.

STEMI i Infobip kroz ovaj projekt žele osnažiti vezu između IT sektora i obrazovanja, postaviti Hrvatsku među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih i potaknuti ih na inovativnost i poduzetništvo.

Razvili su za učenike edukacijske video materijale i programsko okruženje, pomoću kojih će se učenici, između ostaloga, upoznati s obradama prirodnog jezika, tehnologijama koje stoje iza proizvoda kao što su Google Translate, Siri, Amazon Alexa, Gmail.

Naučit će i kako pisane rečenice pretvarati u brojeve koje algoritmi strojnog učenja razumiju te pomoću njih u rečenicama prepoznaju korisnikovu namjeru ili pojedine entitete. Kroz praktičan će rad znanja i vještine o umjetnoj inteligenciji razvijati učenici, ali i njihovi učitelji.

“Najmlađima želimo približiti i naše priče iz industrije, prenijeti vlastito iskustvo rada u globalnoj tehnološkoj kompaniji i ispričati kako izgleda jedan životni put inženjera.

Želimo da učenici s lakoćom mogu prepoznati koje to probleme mogu rješavati umjetnom inteligencijom, a da učitelji u budućnosti sve to dalje mogu prenijeti i na nadolazeće generacije.

Drago nam je da smo projektom obuhvatili škole iz gotovo svih dijelova Hrvatske, pogotovo područja koja možda i nemaju doticaj s takvim edukacijama i tehnologijama”, kaže Izabel Jelenić, tehnički direktor Infobipa.

Komentirajte prvi

New Report

Close