‘Kreiramo autonomni sustav podrške koji može pomoći ljudima’

Autor: Lucija Špiljak , 10. studeni 2021. u 22:00
Mislav Malenica/SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL

Budući da Mindsmitsh stvara tehnologiju koja omogućuje demokratizaciju znanja, očekujemo da će uz profit ostvarivati povećanje kvalitete života, kaže R. Brkić iz fonda.

Domaći investicijski fond Feelsgood uložio je 1,2 milijuna eura (više od devet milijuna kuna) u startup Mindsmiths koji se bavi razvojem rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji (AI).

Ovu seed investiciju u startupu će iskoristiti za širenje i daljnji razvoj svoje platforme za izradu autonomnih AI rješenja. Spajanjem na platformu digitalni sustavi postaju autonomni te potom mogu samostalno donositi odluke i biti proaktivni u odnosu s korisnikom.

Premda postoji tek od siječnja 2019. godine, sa svojim timom od 25 ljudi Mindsmiths je dosad kreirao nekoliko rješenja i pionir je u području autonomnih sustava podrške.

Od nekoliko rješenja javnosti je najpoznatija Megi, virtualna asistentica koja pomaže pacijentima s visokim tlakom; provjerava anamnezu, razgovara s njima, podsjeća ih na mjerenje, smiruje ih i kada primijeti da je situacija opasna, alarmira liječnike.

Osim Megi razvili su sustav za pružanje financijskih savjeta potrošačima u bankarskom sektoru te sustav za visoko obrazovanje kako bi pomogli studentima.

Imaju metodologiju

Njihovu su viziju i potencijal prepoznali u Feelsgoodu, prvom VC fondu koji je u potpunosti razvijen u Hrvatskoj. Partnerica i članica Feelsgood investicijskog fonda Renata Brkić pojasnila je da u fondu traže startupe koji razvijaju društveno odgovorne projekte i proizvode.

“Prilikom investiranja u kompanije, osim velikog potencijala povrata na investiciju, očekujemo i ispunjavanje ciljeva održivog razvoja te stvaranje pozitivnih društvenih promjena. Kad gradite svoje poslovanje, obvezujete se da ćete raditi dobro, a mi smo posvećeni postizanju tog društvenog učinka.

Malenica

Na našoj tehnologiji moguće je kreirati autonomni sustav koji ima vrijednost, Želimo da naša platforma bude dostupna i drugima.

To smo prepoznali u Mindsmithsu koji ima visoki potencijal rasta. Budući da stvara tehnologiju koja omogućuje demokratizaciju znanja, očekujemo da će uz profit ostvarivati povećanje kvalitete života velikog broja ljudi”, rekla je Brkić.

Osnivača i direktora Mindsmithsa Mislava Malenicu raduje što ih je fond prepoznao, a na investiciju gleda kao na važan korak za demokratizaciju pristupa ovako važnoj tehnologiji.

“Na našoj tehnologiji moguće je kreirati autonomni sustav koji ima vrijednost i koji može pomoći ljudima. Digitalna asistentica Megi je primjer suživota čovjeka i stroja na kakvom treba raditi; to je okosnica sljedećeg stupnja interakcije s umjetnom inteligencijom. Slične smo sustave napravili u bankarstvu, ali i za obrazovanje.

1,2

milijuna eura vrijednost početne, seed investicija Feelsgooda u Mindsmiths

Želimo da naša platforma bude dostupna i drugima. Autonomni sustavi donose proaktivnost, a mi imamo pristupačnu tehnologiju i metodologiju da se to izvede. Zato želimo da nam partneri sami dolaze s idejama i da zajedno pozitivno utječemo na ljudski život.

Autonomija strojeva je kontroverzna tema na svjetskoj razini. Svjesni su svi da to dolazi i da se može iskoristiti kao alat, ali i kao oružje. Tu je velika razina odgovornosti koju preuzimamo i naša je zadaća to predstaviti i klijentima i svim građanima”, naglasio je Malenica.

Stvoriti dugoročnu vrijednost

Dodaje da je važno stalno educirati i istovremeno preuzeti odgovornost da to ide u pravom smjeru, bez loših posljedica.

“Želimo stvoriti dugoročnu vrijednost za ljude oko nas. Nakon ove investicije želimo kroz 18 mjeseci doći i do serije A. Već smo surađivali s enterprise kompanijama i sa startupima, sada tražimo put prema što bržem rastu i za to ćemo iskoristiti ovu seed investiciju.

Kada vam vaš liječnik, banka, telekom ili obrazovna institucija proaktivno ponudi rješenje za problem koji su identificirali, postoji velika mogućnost da je tu opciju omogućio autonomni sustav podrške baziran na Mindsmiths platformi. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, organizacije mogu svojim korisnicima ponuditi pametno rješenje u pravi trenutak”, rekao je Malenica.

Mindsmiths je prihode ostvario već u prvoj godini, a Malenica kaže da su za to zaslužni dobar tim i kvalitetni projekti. Premda nije otkrivao o kolikim je prihodima riječ, tvrdi da će ih ove godine udvostručiti, uz daljnji rast u 2022.

“Sljedeću godinu ćemo, nadam se, završiti s milijun eura prihoda, no želim naglasiti da naš fokus nije na prihodima jer su oni tu tek da validiraju da naši proizvodi imaju smisla. Sada smo u fazi u kojoj identificiramo put kojim ćemo brzo rasti, i kroz broj i kroz kvalitetu klijenata, pa da i sljedeći investitor u nama vidi potencijal i brzi rast”, zaključio je Mislav Malenica.

Komentirajte prvi

New Report

Close