Kreiraju proizvod od reciklirane plastike koji pročišćava zrak

Autor: Darko Bičak , 12. travanj 2021. u 12:18
Napredni materijali će u doglednoj budućnosti imati ključnu primjenu

Istraživačko-razvojni projekt ‘Reciklirana guma i solarna fotokataliza’ sufinanciran je sredstvima Europske unije.

Varaždinska tvrtka Gumiimpex-GRP krenula je u suradnji s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu u projekt kreiranja proizvoda od reciklirane gume koji će pročišćavati zrak u gradskim sredinama.

Ukupna vrijednost projekta je 6,8 milijuna kuna od čega 5,1 milijuna kuna dolazi iz Europskih fondova, Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020.

Iz Gumiimpexa očekuju da će novi gumeni proizvodi biti primjenjivi u opremanju okoliša i objekata poput parkova, dječjih igrališta, vanjskih površina vrtića i škola, sportskih terena te omogućiti da se djeca igraju u “balonu“ čistog zraka.

U Varaždinu pojašnjavaju da će proizvodi od reciklirane gume, kao što su gumene obloge i lijevana guma, modificirati kako bi se dobio fotokatalitički aktivni sloj na površini proizvoda.

Pametni gradovi

Takav novi proizvod bi uslijed djelovanja Sunčevog zračenja služio kao pasivna zaštita zraka od onečišćivala tipičnih za gradske sredine: dušikovi oksidi (NOx), ugljični monoksid (CO) i hlapive organske tvari, koji potječu iz prometa i kućanstva.

“Ovakvi napredni materijali će u doglednoj budućnosti imati ključnu primjenu u pametnim gradovima te daljnjem razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija i opreme. Istraživačko-razvojni projekt “Reciklirana guma i solarna fotokataliza – ekološka inovacija za pasivnu zaštitu zraka i zdravlja”, sufinanciran sredstvima Europske unije. Svrha ovog partnerstva je postizanje ekološke inovacije – novih, višenamjenskih proizvoda od reciklirane gume s fotokatalitički aktivnom površinom.

400

radnika zapošljava varaždinska tvrtka Gumiimpex

Partner na projektu, tvrtka Gumiimpex-GRP, posjeduje zavidno iskustvo u recikliranju otpadnih, rabljenih, auto guma čime već dugi niz godina doprinosi smanjenju štetnog utjecaja na okoliš uz ponovno korištenje vrijednih svojstava gume.

Kao jedan od proizvoda od reciklirane gume nudi i zaštitne gumene obloge, popularno korištene na dječjim igralištima, sportskim terenima, u industriji, kućanstvima itd.”, kažu u Gumiimpexu, tvrtki koja zapošljava 400-tinjak radnika, a u 2019. je ostvarila prihod od gotovo 442 milijuna kuna.

Kako pojašnjava Damir Kirić, predsjednik Uprave ove varaždinske tvrtke, već 20 godina svoje proizvode izvoze u zemlje EU, tako da 70% ukupne proizvodnje plasiraju na tržišta Njemačke, Austrije, Irske, Engleske, Nizozemske, Švedske i Slovenije. Dodaje da danas u tvrtki imaju gotovo zaokruženi proizvodni proces oporavka i proizvodnje proizvoda od gume te distribuciju guma putem dva velika distribucijska centra u Varaždinu i Zagrebu.

Priča o Gumiimpexu počinje u travnju 1970. kada je u unajmljenom prostoru stare kovačnice njegov Rudolf Kirić, otac aktualnog predsjednika Uprave, otvorio obrtničku vulkanizersku radionicu.

Te 1970. sve veći broj automobila iziskivao je stručnu vulkanizersku pomoć, što je Rudolf Kirić brzo shvatio i zavrnuo rukave. Kako se i danas prisjeća, poduzetnički ga je duh već u to vrijeme vodio prema proširenju djelatnosti, prema novim uslugama i proizvodima koji se baziraju na gumi.

Tri lokacije

Sredinom sedamdesetih seli se u vlastiti prostor u Kukuljevićevoj ulici, gdje širi proizvodnju gumeno-tehničkih proizvoda i povećava broj zaposlenih. Iz godine u godinu poslovanje se širi i 1990. osnovana je tvrtka Gumiimpex.

Tri godine kasnije u istočnoj gradskoj industrijskoj zoni otvoren je novi poslovno-proizvodni centar koji je 1996. dograđen s oko 1500 četvornih metara.

Kroz sve te godine, kažu u samoj tvrtki, ulažu se veliki napori kako bi ostvarilo cilj da postanu regionalni lider u gumarskoj industriji. Danas posluju na tri lokacije i u više od 50.000 kvadrata poslovnog prostora.

Komentirajte prvi

New Report

Close