FOTO: Ovako izgleda prvo hrvatsko mikroračunalo

Autor: Sergej Novosel Vučković , 14. veljača 2021. u 22:00
ESP32-VIDI X predstavljeno je školama u sklopu inicijative ‘Sanjaj i ostvari’/PD

Medijsko tehnološka kuća Vidi osmislila je razvojno mikroračunalo ESP32-VIDI X, a riječ je o stroju s dvojezgrenim procesorom ESP32 i zaslonom dijagonale 7,1 cm (2,8 inča). Namijenjeno edukaciji u startupima, školama…

Maleno, ali moćno, tako u tehnološko medijskoj kući Vidi kažu za svoje ESP32-VIDI X, koje slovi kao prvo hrvatsko edukacijsko mikroračunalo i koje su u Vidiju osmislili surađujući s domaćim stručnjacima i renoniranim IT kompanijama, od Rimac Automobila do ByteLaba i Gideon Brothersa.

ESP32 – VIDI X predstavljen je ovih dana đacima 40 osnovnih i srednjih škola koje su aplicirale za online radionicu s upoznavanjem performansi toga našeg razvojnog proizvoda. Riječ je o stroju s dvojezgrenim procesorom ESP32 i zaslonom dijagonale 7,1 cm (2,8 inča), istodobno i igraćoj konzoli i razvojnoj ploč(ic)i.

Napaja se pomoću baterija AA ili USB-a, ne treba operativni sustav, no prilagodljiva je za sve glavne.

Vidijevo mikroračunalo služi, navode iz tvrtke, za programiranje u svim vodećim jezicima, a korisno je inženjerima, startupima, studentima i učenicima.

Foto: Vidi

Upravo potonjima je namijenjena i inicijativa i program ‘Sanjaj i ostvari’, koju podupiru tvrtke iz IT i drugih sektora, kojom je cilj da se školama omogući korištenje VIDI X-a u nastavi kupnjom barem jedne učionice mikroračunala.

Gotovo 15.405 učenika u 40 škola već ove godine moći će raditi na njima.

“VIDI X je platforma osmišljena kao dopuna postojećim STEM projektima u školama, a kako bi učenici i profesori mogli raditi napredne projekte te interdisciplinarno uključiti u projekte profesore drugih predmeta.

Po ovome smo zasad jedinstveni u Europi jer hrvatski učenici imaju na raspolaganju pametno skrojeno mikroračunalo baš za škole. Već radimo na novim verzijama koja će imati mogućnosti edukacije iz umjetne inteligencije”, poručuje Tomislav Kotnik, osnivač Vidija.

Komentirajte prvi

New Report

Close