Kreće PROMIkro, učenici 6. razreda će programirati

Autor: Saša Paparella , 06. rujan 2017. u 22:00
Računala stižu do početka studenoga, Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Za oko 4,8 mil. kuna nabavlja se 45.000 mikroračunala, edukacija i za 2000 nastavnika.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARNet i Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM predstavili su u srijedu projekt PROMikro, kojemu je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala.

“U tijeku je javna nabava nakon koje će biti poznati stvarni troškovi projekta PROMikro, za koje se očekuje da će iznositi 4.8 milijuna kuna”, izvijestio je ravnatelj CARNeta Goran Kezunović.

Projektom je predviđena nabava oko 45.000 mikroračunala za sve učenike šestih razreda osnovnih škola koje se odazovu na javni poziv, čije je otvaranje najavljeno za 20. rujna, rekao je suosnivač IRIM-a Nenad Bakić. Najavio je da će za edukaciju oko 2000 nastavnika tijekom listopada biti održano između 150 i 200 radionica na 30 mjesta u Hrvatskoj. Do početke studenoga mikroračunala trebaju biti u školama, a nastavnicima koji će raditi s učenicima nije potrebno nikakvo predznanje.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da će projekt pomoći tranziciji u školu 21. stoljeća.

“Uvijek postoji nekakav otpor prema promjenama jer one izazivaju probleme interesnim skupinama koje su zadovoljne postojećim stanjem. No, projekti poput eŠkola i PROMikro trebaju nam jer mijenjaju poimanje škole i usredotočuju se na razvoj životnih vještina”, rekla je ministrica.     

Komentirajte prvi

New Report

Close