Koronavirus neće ugasiti internet u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 01. travanj 2020. u 11:06
Foto: Getty Images

“Nacionalni regulatori u međuvremenu su zamijetili stabilizaciju internetskog prometa pa i pad s maksimalnih vrijednosti nakon što su veliki pružatelji sadržaja uveli svoje mjere”, navodi Berec.

Koronavirus neće ugasiti internet u Hrvatskoj i ostatku Europske Unije unatoč najavama katastrofičara, objavio je Berec. Europski regulator telekomunikacija, nakon što je proveo prvi nadzor koji mu je naložila Europska komisija, tvrdi da građani i tvrtke mogu biti mirni po pitanju raspoloživosti i kapaciteta internetske infrastrukture u svim državama članicama Unije. Drugim riječima, da mogu mirno raditi od doma i ne moraju strahovati za pad interneta ili slične probleme.

Europska komisija potaknuta je najavama katastrofičara i u cilju sprečavanja širenja #fakenews-a zatražila od Bereca da od 24. ožujka svaka dva tjedna u koordinaciji s nacionalnim regulatorima počne mjeriti raspoloživost internetskih kapaciteta.
“Podaci koje smo skupili ukazuju da je ukupan internetski promet preko fiksnih i mobilnih mreža značajno povećan od početka korona krize, ali da nije došlo do većih zastoja”, kažu u Berecu.

Dodaju da se telekomi diljem Unije uspješno nose s porastom internetskog prometa. Berec ističe da je bilo lokalnih i kratkotrajnih problema s pristupom internetu u pojedinim članicama. No, posebno naglašavaju da su se uključili u rješavanje tih problema i da ih se ne može smatrati neobičnim koji se mogu dogoditi i inače. Navode i da su u nekim državama članicama operateri uveli posebne pogodnosti za potrošače na mobilnim mrežama u ograničenom trajanju. To se, primjerice, dogodilo u Hrvatskoj s besplatnim mobilnim gigabajtima, kao i poklonima na fiksnoj mreži.

“Nacionalni regulatori u međuvremenu su zamijetili stabilizaciju internetskog prometa pa i pad s maksimalnih vrijednosti nakon što su veliki pružatelji sadržaja uveli svoje mjere”, navodi Berec.

Pod tim se prvenstveno misli na Netflix i YouTube, koji su nakon zahtjeva Bereca, prvi umjesto HD kvalitete slike počeli isporučivati SD kvalitetu te ukinuli 4K. Na taj su značajno smanjili količinu internetskog prometa u trenutku kad su građani posao i obrazovanje iz ureda preselili kući. YouTube je zatim tu mjeru proširio na sve države svijeta, a isto su napravili i Akamai, Amazon Prime Video, Disney+, Facebook, Microsoft i Sony. Dio ICT industrije je pak kritizirao Berec zbog takvog zahtjeva tvrdeći da je internetska infrastruktura građena upravo imajući na umu ovakve situacije, tzv. vršna opterećenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close