Koristite popularnu aplikaciju za dopisivanje? Velika je prijetnja sigurnosti korisnika

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2021. u 09:39
Foto: DPA/PIXSELL

Jedini način da korisnici zaista budu sigurni da Facebook (ili bilo tko drugi) neće vidjeti što pišu je da uključe opciju “tajnog razgovora”.

Stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju na  Facebookov proizvod koji je velika prijetnja sigurnosti korisnika, a o kojem se malo govori.

Prema stručnjaku za računalnu sigurnost Zaku Doffmanu, veći je problem sigurnost Facebook Messengera, aplikacije za dopisivanje koja je originalno nastala kao dio Facebooka, a sad se koristi i samostalno. Doffman upozorava da je Messenger najslabija aplikacija za dopisivanje, što se zaštite tiče, jer uopće nema opciju enkripcije poruka.

Nema opravdanja za to, upozorio je Doffman, piše Zimo.

Naime, opcija koja štiti privatnost poruka koje korisnici razmjenjuju na WhatsAppu, enkripcija na oba kraja (i kod pošiljatelja i kod primatelja), ne postoji na Messengeru. Jedini način da korisnici zaista budu sigurni da Facebook (ili bilo tko drugi) neće vidjeti što pišu je da uključe opciju “tajnog razgovora”. No, tu opciju moraju sami uključiti i odnosi se samo na direktno slanje poruka između dvije osobe, ne i u grupama.

Kad je uključena, onemogućuje Facebook da vam čita poruke i pregledava vaše linkove i privitke, upozorava Doffman.

Ističe kako je količina podataka koju Facebook prikuplja putem Messengera toliko velika da, ukoliko Facebook ne napravi iskorak i primijeni minimalno iste sigurnosne standarde kakve pruža korisnicima WhatsAppa na Messenger, korisnici bi ga trebali napustiti bez razmišljanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close