Koliko će biti jaka financijska ‘zima’ za domaći IT sektor?

Autor: Josipa Ban , 07. ožujak 2023. u 13:51
PD

Manjak novca je glavni razlog propasti startupova. Kako do novca i kako njime što bolje upravljati saznat će sudionici meetupa “Vodič za IT – Kako preživjeti nuklearnu zimu” koji organizira Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI).

IT i tehnološki sektor nalazi se u vrlo izazovnom razdoblju. S jedne strane, zbog razvoja umjetne inteligencije i tehnoloških inovacija, stanje na sceni gotovo nikada nije bilo zanimljivije. No kriza uzrokovana rastom cijena energenata, inflacijom i smanjenom potrošnjom startupovima, odnosno onima koji razvijaju inovacije i pokušavaju ih plasirati na tržište, uvelike otežava pristup kapitalu. Kako bi mladim poduzetnicima olakšali ovo razdoblje Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) u ponedjeljak 14.3., organizira drugi ovogodišnji meetup “Vodič za IT – Kako preživjeti nuklearnu zimu”.

Kako objašnjavaju iz CroAI-a ova kriza predstavlja poseban izazov neiskusnim vlasnicima startupova ili SME-jeva zato što je upravo manjak novca glavni razlog njihove propasti. “Većina je osnivača zaokupljena proizvodom, zapošljavanjem i kupcima, zbog čega lako izgube pojam o svojim financijama”, poručuju.

Da bi im olakšali ovaj najteži zadatak CroAI organizira meetup na kojem će, poručuju, poduzetnici dobiti korisne informacije o tome kako preživjeti financijsku krizu te kako privući investicije i upravljati financijama i novčanim tokom u startupovima i tvrtkama. A te će informacije dobiti od vrhunskih poznavatelja startup svijeta i mogućnosti financiranja.

Meetup će tako započeti predavanjem Konstatinosa Vasilakosa, fractional CFO-a, koji radi s nekoliko uspješnih tehnoloških startupova i scaleupova pomažući im u rastu i razvoju. Kroz predavanje će objasniti kako privući investicije, upravljati financijama i novčanim tokom.

Nakon predavanja slijedi panel čiji će sudionici, uz Vasilakosa, biti Tom Vodopivec, ravnatelj poznatog slovenskog VC fonda Silicon Gardens te Tajana Barančić, vlasnica Astra poslovnog inženjeringa te dobitnica nagrade za najboljeg poslovnog savjetnika u Hrvatskoj. Raspravu će moderirati Matija Nakić, suosnivačica Farseera te potpredsjednica CroAI-a. Inače, Farseer je nedavno primio investiciju od 1,5 milijuna dolara, a Nakić poručuje da su primijetili da većina startupova dijeli isti problem. “To ja kako upravljati cash flowom. Ljudi se pogube, nemaju se gdje educirati i kvalitetne inicijative, nažalost, često zbog toga propadnu. Jedan od glavnih ciljeva naše Udruge je educirati, a u trenutnom kontekstu krize, neizvjesnosti i manjka ulaganja mislim da ono nikada nije bilo potrebnije”, ističe Nakić.

Komentirajte prvi

New Report

Close