Koios akvizicijom BTB-a do stručnjaka za Javu i Jiru

Autor: Bernard Ivezić , 08. listopad 2019. u 22:01
Branko Šlivarić (BTB) i Stjepan Pavlek Posavec (Koios)

Rezultat tvrtka od 50 stručnjaka s prihodom od 25 mil. kn u 2020.

Nakon dužeg vremena na IT tržištu dogodilo se prvo veće okrupnjavanje, i to između dvije hrvatske softverske tvrtke. Specijalist za poslovnu inteligenciju, posebno u financijskom sektoru, zagrebački Koios, preuzeo je tvrtku Beta Tau Beta (BTB).

Iznos transakcije nije poznat. No, akvizicijom Koios je dobio pristup velikim klijentima koji koriste Jiru, jednu od najpopularnijih aplikacija za menadžment razvoja softvera. Stjepan Pavlek Posavec, suosnivač i predsjednik uprave Koiosa očekuje da će im zbog preuzimanja prihod iduće godine premašiti 25 milijuna kuna.

Tvrtka je akvizicijom značajno ubrzala tempo rasta. Usporedbe radi, lani je Koios utržio 9,9 milijuna kuna. U razdoblju od 2016. do 2019. se u prihodima utrostručio uz prosječan rast od 42 posto godišnje.

No, samo ove godine zahvaljujući akviziciji gotovo će utrostručiti prihod. "Cilj nam je prerasti u jednog od vodećih pružatelja IT usluga velikim korporativnim klijentima i poslovnim sustavima, a na tom putu ne možemo isključiti mogućnost daljnjih preuzimanja i spajanja", kaže Pavlek Posavec.

Nakon akvizicije BTB-a, Koios broji 50 zaposlenika. Očekuje pak da će tu brojku u idućih godinu dana povećati za barem 20 posto. Koios je imao 30, a BTB 20 zaposlenika.

"Sve to pratit će i rast broja zaposlenih, jer već u ovom trenutku osjećamo daljnju potrebu za zapošljavanjem programera i BI konzultanata", kaže Pavlek Posavec. Pojašnjava da širenjem korisničke baze i proširivanjem tehnologija koje koriste ostvaruju dodatan prostor za rast.

Koios je dosad radio razvoj na Microsoftovoj .NET tehnologiji, a BTB u Java tehnologiji. "Sinergijski učinak s BTB-om zato vidimo i kroz stjecanje kompetencija za razvoj i podršku rješenja izgrađenih u Javi", zaključuje Pavlek Posavec.

Komentirajte prvi

New Report

Close