King ICT preko NATO-a kreće u širenje na zapadna tržišta

Autor: Bernard Ivezić , 08. svibanj 2019. u 22:00
U King ICT-u planiraju biti još aktivniji na natječajima za NATO poslove

King ICT pobijedio je na natječaju u oštroj međunarodnoj konkurenciji dvadesetak takmaca.

King ICT ugovorio je pet  milijuna kuna vrijedan posao isporuke mrežne opreme s NATO-ovom Agencijom za komunikacije (NCI Agency).

Prvi je to posao za NATO savez drugog po veličini sistemskog integratora u Hrvatskoj, kao i onaj s kojim se ova kompanija okreće zapadnoeuropskom tržištu. King ICT, kojeg vodi Plamenko Barišić, posao će izvršiti u Nizozemskoj tijekom naredna dva mjeseca.  "Uvjereni smo da će ugovoreni projekt potaknuti i druge hrvatske ICT tvrtke na sudjelovanje na sličnim međunarodnim natječajima.

Sasvim sigurno imamo potrebno znanje i kompetencije u odnosu na konkurenciju", kažu u King ICT-u. Više informacija o poslu nisu željeli otkriti. Neslužbeno pak doznajemo da je King ICT pobijedio na natječaju u oštroj međunarodnoj konkurenciji dvadesetak takmaca. Dosad su za NATO od hrvatskih visoko-tehnoloških tvrtki najviše radili DOK-ING i INsig2. No, popis potencijalnih partnera iz Hrvatske mnogo je duži. NCI Agency je prije dvije godine provela inicijalno istraživanje tko bi joj mogao isporučiti biometrijske proizvode i usluge te zaključio da u Hrvatskoj postoji šest tvrtki s tim kompetencijama.

Uz King ICT, to su Asseco SEE, CROZ, IN2, INsig2 i Senso IS. Lani u svibnju ista je agencija propitkivala tko bi joj mogao isporučiti mrežnu opremu i tada je našla četiri tvrtke: CROZ, CS Computer Systems, IN2 i King ICT. U King ICT-u planiraju biti još aktivniji na natječajima za NATO poslove. Ove godine narasli su na više od 500 zaposlenika, a ubrzavali su i rast prihoda i dobiti. Lani je prihod King ICT-a dosegao 100 milijuna eura uz rast od 20 posto. To je dvostruko veći prihod nego prije pet godina.

Usto, King ICT posljednje tri godine, paralelno s jačanjem izvoznih aspiracija, povećava profitabilnost. Dok podaci za 2018. još nisu dostupni na Fini, Poslovna Hrvatska navodi da je u 2017. neto dobit King ICT-a dosegnula 23,4 milijuna kuna.

Po tome je King ICT za dlaku pretekao Combis i bio najprofitabilniji sistemski integrator u Hrvatskoj te godine. No, još je zanimljivije što je u pet godina profitabilnost povećao čak sedam puta. Na sve to utjecalo je širenje u cybersigurnost. King ICT je takve poslove lani radio u Velikoj Britaniji te Azerbajdžanu, Kuvajtu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Zbog toga je značajno uložio u certifikaciju, uključujući Certifikat poslovne sigurnosti s oznakama nacionalno Tajno,  NATO Secret i EU Secret.

Komentirajte prvi

New Report

Close