Još ove godine olakšati osnivanje tvrtke online

Autor: Bernard Ivezić , 26. svibanj 2017. u 14:04
Cilj je i unaprijeđenje IT pismenosti u državnoj upravi/FOTOLIA

Vlada usvojila plan za realizaciju velikih IT i telekom projekata.

Vlada je usvojila Strategiju i Akcijski plan e-Hrvatske 2020., čime se otvara prostor za realizaciju IT i telekom projekata teških 2,6 milijardi kuna.

U Vladi kažu da će većina tog novca, čak 1,8 milijardi, doći iz fondova EU, a ostatak iz nacionalnih sredstava. U protekle dvije godine ukupno je u projekte e-Hrvatske uloženo 173 milijuna kuna (67 milijuna iz EU fondova). Vlada stoga navodi da u proračunu za ovu i projekcijama za iduće dvije godine predviđa za ovu namjenu 1,9 milijardi, od čega se nada iz EU fondova povući 1,3 milijarde kuna.

Nakon 2020. planira se za e-Hrvatsku nastaviti ulagati, i to 570 milijuna kuna, od čega 486 iz EU fondova. Na strategiji je radilo Ministarstvo uprave u suradnji s predstavnicima ministarstava, FOI-jem iz Varaždina, Vijećem za nacionalnu sigurnost, uredima državne uprave po županijama, APIS-IT-jom, HGK-om i HUP-om. Cilj je dodatno pojednostavniti otvaranje tvrtki preko interneta već do kraja ove godine.

Želi se i sistematizirati ponuda e-Goverment usluga za poslovne subjekte te uspostaviti Centar dijeljenih usluga u APIS IT-ju, koji bi koristilo najmanje 300 državnih institucija. U planu je i unaprijediti IT pismenost u tijelima državne uprave i širiti ponudu otvorenih podataka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close