Jezivi crveni krug promjera 360 km pojavio se iznad Jadrana. Evo o čemu je riječ

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2023. u 07:46
Foto: Sime Zelic/PIXSELL/Ilustracija

Iznad središnje Italije i hrvatskog dijela Jadrana u noći 27. ožujka mogao se vidjeti golemi prsten crvene svjetlosti koji je izgledao poput scene iz znanstveno-fantastičnih filmova, piše National Geographic. O neobičnoj pojavi izvijestili su brojni svjetski mediji.

Iako je prema riječima svjedoka ovaj fenomen trajao vrlo kratko, fotograf Valter Binotto uspio je snimiti fotografije koje su postale viralne i pokrenule hrpu teorija. Ubrzo su se javili i znanstvenici koji su objasnili o čemu se radi. Fenomen je poznat kao emisija svjetlosti i vrlo niske frekvencije poremećaja zbog izvora elektromagnetskih impulsa, ili skraćeno ELVE.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Valter Binotto (@valterbinotto)

Fenomen je uglavnom vidljiv samo iz svemira

Promjer kruga u ovom slučaju iznosio je 360 ​​km, a predstavlja vrstu poremećaja koji nastaje u stratosferi ili mezosferi uslijed intenzivnog elektriziranja grmljavinskih oluja. Drugim riječima, kada elektromagnetski impulsi munje pogode ionosferu Zemlje u njenim gornjim dijelovima, pojavljuje se crvena svjetlost.

Pojava je prvi put snimljena 1990. jer je uglavnom vidljiva samo iz svemira. Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih uhvaćeno objektivima NASA-inih kamera, ali da je najbolja slika sa Zemlje. Sve to zahvaljujući oluji koja je pogodila Anconu i proizvela snažne električne udarne valove, navodi Index.

Komentirajte prvi

New Report

Close