Našoj Jeleni Godrijan s IRB-a prestižna potpora EMBO-a

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2023. u 09:06
Dr. sc. Jeleni Godrijan i njenom timu pripada 50.000 eura koje EMBO dodjeluje za istraživanja mladih znanstvenika na 3-5 godina/IRB

EMBO je krovna znanstvena organizacija u području molekularne biologije koja okuplja više od 1900 vodećih znanstvenika iz Europe, ali i svijeta.

Dr. sc. Jelena Godrijan s Instituta Ruđer Bošković (IRB) dobitnica je prestižne potpore Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) zahvaljujući kojoj će na IRB-u uspostaviti novu istraživačku grupu. Sa svojim timom sljedeće tri godine istraživat će životni ciklus skupine algi s ciljem razumijevanja utjecaja klimatskih promjena na ciklus ugljika u oceanu.

EMBO je krovna znanstvena organizacija u području molekularne biologije koja okuplja više od 1900 vodećih znanstvenika iz Europe, ali i svijeta, a svake godine mladim istraživačima dodjeljuje 50.000 eura za najuspješnije projekte uspostave laboratorija.

Od 64 pristigla projekta EMBO je izabrao 11 najboljih, a među njima je i projekt dr. sc. Godrijan koja radi kao znanstveni suradnik u Laboratoriju za biogeokemiju mora i atmosfere na IRB-u.

Dosad je opisala novu vrstu fitoplanktona, sudjelovala u otkriću živog fosila, te otkrila da alge mogu preživjeti i u mraku. Njezin istraživački interes okupirala je skupina kokolitoforida, smatra da bi baš bi ta skupina fitoplaktona mogla imati jednu od ključnih uloga u ciklusu ugljika u budućem oceanu.

“Moje je istraživanje uvelike usmjereno na ekologiju i bioraznolikost, a potpora EMBO-a omogućit će mi da nastavim s istraživanjima te pružiti priliku za istraživanje potpuno novih molekularnih smjerova.”

Primatelji potpore postaju dio EMBO mreže ‘Young Investigator’ koja se sastoji od više od 600 sadašnjih i bivših stipendista EMBO-a. Uz 50.000 eura godišnje koje prima u razdoblju 3-5 godina, svaki vođa grupe može se prijaviti i za dodatnih 10.000 eura godišnje potpore.

EMBO navodi kako će svakog od ovogodišnjih 11 stipendista poduprijeti i njihove matične države, u slučaju dr. Godrijan Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close