Jeftina švedska struja privukla Facebook

Autor: Tomislav Pili , 08. svibanj 2018. u 22:00
Zapošljava se još 100 ljudi, Fotolia

Kompanija najavila udvostručenje kapaciteta podatkovnog centra u Lulei.

Zahvaljujući snažnom rezanju cijene električne energije za podatkovne centre, Švedska postaje lider u privlačenju ulaganja u tu vrstu IT infrastrukture. To je prepoznao i Facebook najavivši udvostručenje kapaciteta svog podatkovnog centra u obalnom gradu Luleå na sjeveru Švedske.

Facebook je u Lulei – gradu veličine Zadra – sagradio prvi podatkovni centar izvan SAD-a još 2013. godine, a sastoji se od dvije zgrade. Sada će graditi i treću, površine 50.000 četvornih metara čime će ukupnu površinu proširiti na 100.000 “kvadrata”, stoji u priopćenju kompanije. Očekuju da će treća zgrada s radom započeti početkom 2021. godine.

Točna vrijednost investicije nije otkrivena, ali je Facebook naveo da će time njegove investicije u Švedsku narasti na 987 milijuna dolara. Na širem području grada Luleå postoji 18 podatkovnih centara. Nedavno je i Amazon najavio da će u Švedskoj sagraditi tri centra. Uz hladnu klimu koja smanjuje trošak hlađenja servera, Švedska je sve zanimljivija za gradnju centara nakon što je lani smanjila oporezivanje struje podatkovnim centrima za 97 posto. Samo Facebookov centar troši jedan posto švedske proizvodnje struje. Do 2025. u njima bi moglo raditi 30.000 Šveđana, dvostruko više nego što danas radi u čeličanama.

Komentirajte prvi

New Report

Close