Jedno od najmoćnijih superračunala na svijetu pronašlo pet kandidata za lijek protiv koronavirusa

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2020. u 10:39
Foto: Getty Images

Ova metoda računalne simulacije poznata je kao molekularno pristajanje te je kao takva prepoznata i koristi se već godinama

Nekoliko lijekova koji su odobreni za liječenje virusne infekcije hepatitisa C, identificirani su kao potencijalni kandidati i za liječenje COVID-19, bolesti koju uzrokuje SARS-CoV-2 koronavirus.

Rezultat je to istraživanja koje je bazirano na opširnim izračunima i korištenjem MOGON II superračunala na Sveučilištu Johaness Gutenberg iz Mainza, piše Zimo.

MOGON II je jedno od najjačih računala u svijetu i njime upravlja spomenuto sveučilište te Institut Helmholtz, isto iz Mainza.

Njihovo istraživanje na svojim je internetskim stranicama objavio WHO, a u njemu znanstvenici opisuju kako su simulirali način na koji se oko 42.000 različitih substanci navedenih u otvorenim bazama podataka, vežu za određene proteine SARS-CoV-2 virusa te sprječevaju penetraciju virusa u ljudsko tijelo ili njegovo razmnožavanje.

Ova metoda računalne simulacije poznata je kao molekularno pristajanje te je kao takva prepoznata i koristi se već godinama. Puno je brža i jeftinija od eksperimentiranja u laboratoriju, istaknuo je Thomas Efferth, autor studije i profesor s Instituta farmacije i biomedicinskih znanosti navedenog sveučilišta u Mainzu.

Koliko je nama poznato, mi smo prvi koji smo iskoristili molekularno pristajanje na SARS-CoV-2. Fantastična je vijest da smo pronašli više odobrenih lijekova za hepatitis C kao obećavajuće kandidate za liječenje COVID-19, dodaje Efferth.

Koristeći MOGON II superračunalo, tim znanstvenika napravio je više od 30 milijardi pojedinačnih izračuna unutar dva mjeseca te otkrio da spojevi iz četiri lijeka za hepatitis C – simeprevir, paritaprevir, grazoprevir i velpatasvir, imaju sklonost snažno se povezati sa SARS-CoV-2 virusom te na taj način spriječiti infekciju.

Tome u prilog ide i činjenica da su SARS-CoV-2 i hepatitis C virusi istog tipa, odnosno takozvani jednostruki RNK virusi, pojasnio je Efferth.

Isto tako, taj je tim znanstvenika otkrio još jednog potencijalnog kandidata u borbi protiv SARS-CoV-2 virusa, a nalazi se u azijskoj biljki penjačici poznatoj kao orlovi nokti/korzja krv (Lonicera japonica).

Navedena biljka se u Aziji već dugo vremena koristi u borbi protiv raznih bolesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close