Izlazak na zapadna tržišta ključan za rast regionalnih fintech startupova, no on je vrlo otežan

Autor: Josipa Ban , 09. ožujak 2023. u 14:52
PD

Čak 11 fintech startupova iz cijele regije pitchalo je za nagradu od pet tisuća eura na prvoj regionalnoj fintech konferenciji Money Motion. A prije samog pitchanja troje je investitora iz tri regijska VC fonda iznijelo koji su to ključni izazovi i prilike s kojima se fintech startupovi susreću u ovom dijelu Europe.

Rast izvan domicilnog tržišta te regulativa najveći je izazov za fintech startupove iz jugoistočne Europe, poručili su investitori s najveće regionalne fintech konferencije Money Motion, odnosno posebnog dijela konferencije posvećenog startup sceni.

“Domaća su tržišta za fintech startupove u CEE regiji premala te im je za veći rast i razvoj nužan izlazak na tržišta zapadne Europe. No to im je i najveći izazov. Radi se, naime, o vrlo reguliranom tržištu pa startupovi mnogo energije troše na prilagodbu, što ostavlja manje energije i prostora za provođenje strategije širenja”, rekao je Cosmin Ochisor, partner u GapMinder Venture Partner fondu iz Rumunjske.

Alexandru Seran iz rumunjskog ureda Hellen’s Rock fonda kaže da će zbog regulatornih promjena fondovi teže dolaziti do kapitala pa je njegova procjena da će financiranje biti prilično izazovno u narednih godinu do dvije dana.

Poziciju startupovima koji djeluju u financijskom sektoru u ovom dijelu Europe dodatno komplicira, rekao je Vedran Blagus, principal iz South Central Ventures, činjenica da su neke države članice EU-a dok druge nisu. “Sukladno tome se razlikuju i pravila, pa je teško procijeniti bi li se trebali širiti na istok ili na zapad i slično”, rekao je.

Kod ulaganja će im, otkrivaju, biti važne brojke, vodstvo startupa, njegove, odnosno njihove ambicije. Također, važno im je i da je startup na “tržištu”, odnosno da pregovara s više investitora. “To nam je pokazatelj da su na tržištu aktivni”, ističe Blagus. A što se ambicija tiče, domaći osnivači, primjećuje Blagus, često su vrlo “komotni”. “Imaju mnogo ležerniji pristup te sporije reagiraju na prilike od kolega sa zapada”, kaže dodajući da je ulaganje u ranoj fazi za fondove uvijek vrlo rizično. Zato, dodao je Seran iz Hellen’s Rocka, oni prije odluke o ulaganju naprave detaljne analize potencijalnih izlaznih, odnosno exit, scenarija.

A što bi država, odnosno regulator mogao napraviti po pitanju ulaganja u fintech startupove upitao je Luka Sučić, moderator panela i partner u Meta Change Capital?

Cosmin Ochisor rezolutno poručuje da je bolje da se ne miješa i ne ulazi u ovo područje zato što “besplatan novac nema vrijednost”. Seran pak, s druge strane, da bi javna sredstva dobro došla u ranoj fazi razvoja startupova. Usto, ironično je upitao Ochisora smatra li da će država dobiti bolji povrat ako u startupove ulaže putem VC fondova?

Naime, poznato je da je EU kroz Europski investicijski fond izdašan financijer fondova rizičnog kapitala te venture capital fondova.

Blagus je pak dodao da bi volio da u venture capital fondove u regiji više ulažu mirovinski fondovi, a za koje je poznato da investiraju vrlo konzervativno.

Komentirajte prvi

New Report

Close