Iz prve ruke uvidjeli da znanosti nisu tako teške, nedostupne i komplicirane

Autor: Borivoje Dokler , 05. studeni 2023. u 22:00
Izvodili su se pokusi, upravljalo robotima i dronovima, radilo mikroskopiranje, gledalo kroz teleskop, lemilo.../M. Mesek

Više od 800 posjetitelja upoznavalo se s novim tehnologijama i istraživanjima.

Na visokom učilištu Algebra drugu godinu zaredom održan je STEAM festival. Događaj u organizaciji Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije (HUKI) okupio je brojne zaljubljenike u znanost i tehnologiju, prvenstveno mlade od 11 do 19 godina.

Tena Žganec, voditeljica projekata u HUKI-ju, kazala je kako je interes za ovogodišnji festival bio zaista velik. “Kroz festival je prošlo više od 800 posjetitelja, što je zaista puno imajući na umu da je trajao jedan dan. Festival je imao dva dijela – izlagački i predavački.

Izlagački se dio održavao u predvorju Algebre gdje je bilo 15 izlagača iz različitih područja znanosti i tehnologije. Tu su se izvodili pokusi iz kemije i fizike, upravljanje robotima, pokretanje drona, mikroskopiranje, radionica lemljenja, gledanje kroz teleskop i još mnoštvo zanimljivih aktivnosti.

Žganec

Glavni je cilj programa popularizacija STEAM-a i destigmatizacija znanosti.

Veliki interes za AI
Na predavačkom su dijelu festivala sudionici mogli slušati o raznim aktualnim temama, poput umjetne inteligencije, zračenja, pametne odjeće, a predavači su najčešće bili fakultetski nastavnici te znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković”, objašnjava Tena Žganec i dodaje kako je najviše bilo školskih grupa koje su organizirali njihovi nastavnici, a došli su iz više od pet županija diljem Hrvatske.

Naravno, bilo je i individualnih posjetitelja, zaljubljenika u STEAM, koji su navratili nakon škole ili posla, kaže Tena. Najviše je interesa bilo za predavanje iz umjetne inteligencije budući da je ta tema vrlo aktualna i primjenjiva, a veliki su redovi bili i ispred štandova gdje su se odvijali pokusi budući da su bili vrlo interaktivni i nesvakidašnji, bilo je tu vatre, elektriciteta, raznih kemijskih reakcija, a pažnju su privlačili i ljubimci s veterinarskog fakulteta – pas i gušter.

Bilo je tu vatre, elektriciteta i raznih kemijskih reakcija/Mislav Mesek

“Ovo je bila druga godina održavanja festivala, a važno nam je da su predavanja i izlaganja svaki put drugačija i aktualna – da prate nova istraživanja i dostignuća iz znanosti i tehnologije te da budu primjenjiva.

Važno nam je i da posjetitelji koji su već bili na festivalu svaki put slušaju o novim temama te da im je sadržaj svake godine informativan i zanimljiv”, naglašava voditeljica projekata u HUKI-ju i potvrđuje kako festival planiraju održati i narednih godina, a voljeli bi ga još i povećati, okupiti više izlagača i posjetitelja te, uz Zagreb, svakako organizirati i u još nekoliko gradova.

Znanost kao cjelina
Ideja o pokretanju festivala, otkriva Tena Žganec, rodila se na njihovim ranijim projektima gdje su uvidjeli veliku zainteresiranost mladih za STEAM područje. Naročito za sadržaje koji se ne obrađuju u redovnoj nastavi, a mladima su aktualni i dostupni poput računalnih igara, programiranja, izrade videa, umjetne inteligencije, znanosti u svakodnevnom životu i tome slično.

“Glavni je cilj programa popularizacija STEAM-a i destigmatizacija znanosti kao teške, nedostupne i komplicirane. Također, želimo posjetitelje osvijestiti da znanost nisu samo prirodne i tehničke znanosti, već je znanje zaokružena cjelina prirodnih, tehničkih, društvenih, humanističkih i umjetničkih područja koja se moraju međusobno nadopunjavati i podupirati kako bi se mogla razvijati i napredovati”, zaključuje voditeljica projekata u Hrvatskom uredu za kreativnost i inovacije.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close