Iz Birda će ‘polijetati’ startupi koji se bave AI-jem, i domaći i strani

Autor: Lucija Špiljak , 09. veljača 2021. u 22:00
Prvi hrvatski startup inkubator za AI pokrenula je tvrtka Poslovna inteligencija/PD

Na otvaranju inkubatora predstavili su sedam startup timova.

Tvrtka Poslovna inteligencija pokrenula je BIRD inkubator, prvi hrvatski startup inkubator za umjetnu inteligenciju (AI) s međunarodnim dosegom. Inkubator, koji je smješten u Petračićevoj ulici u Zagrebu u prostoru od 450 kvadrata, službeno je otvoren u utorak na online događanju, dok su prvi startup timovi s inkubacijom počeli već krajem prošle godine.

Ideja o inkubatoru nastala je još u travnju prošle godine, kada se sve više govorilo i AI, zahvaljujući zajednici okupljenoj oko udruge CroAI – hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju.

Bio je to poticaj za tvrtku Poslovna inteligencija da pokrene inkubator koji će primiti hrvatske, ali i regionalne, europske i svjetske startupe koji razvoj temelje na AI.

Na otvaranju inkubatora predstavili su sedam startup timova – Merity, AI-zyme, NeolightAI, Platepay, SciBiz i TriCor. Timovi dolaze iz Hrvatske, uz tim iz Indije Marksman digital.

“Startup timovi koji prepoznaju veliku vrijednost onoga što nudimo i koji stvaraju proizvode vezane za umjetnu inteligenciju, strojno učenje i analitiku podataka, bez obzira na poslovno područje, mogu nam se slobodno javiti putem web stranice https://bird-incubator.com/apply/.

Kad se pojavi tim vrijedan ulaska u Inkubator i ako ima mjesta, primamo ga na šest mjeseci koliko traje program unutar kojega tim od početne ideje ili prototipa stvara proizvod spreman primiti investiciju i/ili izaći na tržište”, istaknuo je voditelj Inkubatora Željko Krizmanić.

U Inkubator su se uključili korporativni partneri, partneri iz znanstvene i tehnološke zajednice, ali i domaći i strani investitori koji će pratiti razvoj timova.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Amerika i Kina nedostižno vode u AI-ju a sada će im Ai startupi iz Hrvatske pomrsiti račine. Doduše vjerojatno uče iz američkih priručnika ali samopouzdanje je tu. Kao uostalom u svemu kod nas, najbolji smo

New Report

Close