Poslovna 2022.
Tomislav Grubišić

IT ostaje glavni pokretač našeg gospodarstva

IT sektor će i dalje biti suočen s manjkom kadra kojeg već odavno nema dovoljno — kako na lokalnom, tako i na internacionalnom tržištu.

Tomislav Grubišić
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Nakon 2020. u kojoj je pandemija šokirala globalno gospodarstvo, te 2021. u kojoj je došlo do normalizacije i novog rasta potaknutog prilagodbama gospodarskih aktivnosti, uvjeren sam da će se taj rast nastaviti i u 2022.

A glavni će pokretači biti upravo IT industrija, nastavak digitalnih transformacija i razvoj novih digitalnih rješenja. Ovo će biti dodatno potaknuto činjenicom da stabilni biznisi ulažu sve više kapitala u digitalna rješenja koja rješavaju probleme iz njihovih sfera djelovanja — onih u kojima te kompanije tradicionalno imaju najviše znanja.

Kada govorimo o izazovima koji nas očekuju u idućoj godini, IT sektor će i dalje biti suočen s manjkom kadra kojeg već odavno nema dovoljno — kako na lokalnom, tako i na internacionalnom tržištu.

No, to će imati i pozitivan efekt jer će potaknuti IT kompanije da se odmaknu od lokalnog karaktera te da krenu u zapošljavanje stručnjaka iz cijelog svijeta. Pandemija je ubrzala tu priču, a 2022. godina će je dodatno staviti u fokus.

Posljedica ovih promjena bit će i dolazak do postupnog ujednačavanja plaća u IT sektoru na razini Europske unije. Ovo nam već sada pokazuju i porasti plaća kojima smo mogli svjedočiti u posljednje 2 godine — otkad smo 2020. javno objavili plaće i razine senioriteta zaposlenih u Bornfightu, prosječna plaća u našoj je kompaniji porasla za čak 30%.

A kontinuiranim smo istraživanjem uvidjeli da je i ostatak domaće IT industrije krenuo sličnim putem. Taj porast plaća na razini industrije je pozitivno utjecao na članove čitave IT zajednice, a samim time i na IT firme — ova industrija značajno utječe na prosperitet, pa je normalno da i cijene tih usluga proporcionalno rastu.

U Bornfightu ćemo kontinuirano nastaviti raditi na onome u čemu smo uspješni, a to je izgradnja tima koji je sposoban proizvesti digitalna rješenja i čitave biznise bazirane na digitalnim proizvodima — bilo da se radi o novim startupima ili spin-off projektima etabliranih kompanija.

Tomislav Grubišić, direktor Bornfighta

New Report

Close