Poslovna 2022.
Frane Šesnić

Iskra su oni koji su ostvarili globalnu konkurentnost. To je model koji trebamo

Sve je više domaćih tvrtki koje postaju globalni igrači, posebno u područjima ICT-a, ali isto tako ništa lošije ne stojimo u specijaliziranim industrijama poput fintecha, insurtecha, cleantecha, heltha, gaminga, robotke i umjetne inteligencije.

Frane Šesnić
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Veliki globalni uspjesi nekoliko domaćih tehnoloških kompanija obilježili su godinu što nam opravdano ulijeva optimizam da je sve moguće. Na tom valu treba izgraditi stabilne temelje kako bi se ovakav trend organski nastavio.

Ovo nisu uspjesi koji su se dogodili preko noći, već su rezultat višegodišnjeg upornog rada i mudro odabrane strategije koja je te tvrtke fokusirala na strana tržišta, kojima su ponuđeni tehnološki inovativni i konkurentni proizvodi.

Sve je više domaćih tvrtki koje postaju globalni igrači, posebno u područjima ICT-a, ali isto tako ništa lošije ne stojimo u specijaliziranim industrijama poput fintecha, insurtecha, cleantecha, heltha, gaminga, robotke i umjetne inteligencije.

Možemo li naše okruženje učiniti atraktivnim za privlačenje eksperata iz navedenih područja u trenutcima kada je očit deficit radne snage u sektorima poput turizma i građevine i kada nam najbolji odlaze u konkurentnija okruženja gdje se mogu adekvatnije realizirati? Kako preokrenuti taj trend i postati atraktivna destinacija u kojoj će netko vidjeti i svoju budućnost na duži rok? Možemo li konačno uvidjeti koliko prednosti imamo i da te prednosti stavimo u funkciju kreiranja nove vrijednosti? To je svakako realno i moguće, ali treba početi konkretno djelovati.

Političke floskule o razvoju konkurentnih industrija već su se odavno izlizale, nažalost propao je i pokušaj klasterizacije ključnih industrija. Preveliko je naslanjanje i očekivanje od javne nabave, strukturnih fondova i ostalih subvencioniranih instrumenata. Treba je jačati svijest o globalnoj konkurentnosti i promovirati one koji su ostvarili takve rezultate. Oni su iskra našeg gospodarstva koja može promijeniti trend ako smo voljni svi zajedno učiniti društvo konkurentnim.

U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER-u) imamo primjer dobro uspostavljenog vrijednosnog lanca koji daje odlične temelje inovativnim startup tvrtkama. Model se pokazao dobrim i treba ga multiplicirati u svakom aspektu. Kažu da dobra vijest nije vijest, međutim dobro je u svemu da ipak nije kasno za okrenuti trend u pravom smjeru. Ima onih koji znaju kako, dajmo im šansu.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a

New Report

Close