IRB razvio nanostrukture za izradu ‘laboratorija na čipu’

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2023. u 22:00
Tim s Ruđera: Vesna Janicki, Jordi Sancho-Parramon, Ivana Fabijanić i Matej Bubaš/PD

Dobivene nanostrukture objedinjuju iznimnu stabilnost s mogućnošću detekcije molekula pri vrlo niskim koncentracijama.

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji s kolegama s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) i Katalonskog Instituta za nanoznanosti i nanotehnologije iz Barcelone, razvili su nanostrukture koje bi se mogle primijeniti u dijagnostičkim uređajima nove generacije.

Dobivene nanostrukture objedinjuju iznimnu stabilnost s mogućnošću detekcije molekula pri vrlo niskim koncentracijama.

Velika tehnološka i industrijska potražnja za kvalitetnijim materijalima i njihovim izvedenicama dovela je do razvoja materijala na nanorazini. Takvi materijali poboljšanih svojstva primjenjuju se u medicini, ekologiji, industriji i drugim područjima.

Razvoj senzora i dijagnostičkih uređaja kreće se u smjeru smanjenja dimenzija, s ciljem izrade tzv. laboratorija na čipu odnosno sitnih, prenosivih uređaja koji obavljaju ono za što bi nekada bio potreban cijeli laboratorij.

Takvi bi uređaji, primjerice, omogućili liječnicima pretrage uz bolesnika (eng. point-of-care testing) gdje god da se bolesnik nalazio. Maleni i prenosivi senzori moraju biti dugotrajno stabilni, neovisno o uvjetima, a moraju imati i visoku osjetljivost, kako bi se osigurala kvaliteta detekcije.

Stoga su znanstvenici iz Zagreba i Barcelone izradili elemente senzora koji ispunjavaju oba uvjeta. Tim IRB-a činili su Matej Bubaš, Ivana Fabijanić, Vesna Janicki i Jordi Sancho Parramon, voditelj Laboratorija za optiku i optičke tanke slojeve.

Komentirajte prvi

New Report

Close