‘Internet gori’: Otkrivena softverska greška desetljeća, ugrožena računala diljem svijeta

Autor: Poslovni.hr , 11. prosinac 2021. u 10:22
FOTO: Unsplash/Ilustarcija

Greška u softveru, koju su korisnici počeli iskorištavati i u online igri Minecraft, postaje velika prijetnja sustavima diljem svijeta.

Opasan softverski nedostatak, greška ili ‘bug’ u naširoko korištenom softveru, koju su korisnici odmah počeli iskorištavati i u online igrici Minecraft, ubrzano postaje velika prijetnja sustavima, pojedincima i organizacijama diljem svijeta.

“Internet trenutačno gori”, rekao je Adam Meyers, viši potpredsjednik obavještajnog odjela u tvrtki za kibernetičku sigurnost Crowdstrike.

“Dok se jedni trude popraviti stvar, svakakvi ljudi pokušavaju iskoristiti situaciju”, kaže Meyers, prenosi AP.

Meyers, naime, kaže kako su u petak ujutro, 12 sati nakon što je otkriveno postojanje iznimno opasnog nedostatka, zlonamjernici razvili i distribuirali alate za iskorištavanje te greške u računalnom prostoru.

Stručnjaci kažu da ova greška predstavlja možda i najveću opasnost za računala otkrivenu u posljednjih nekoliko godina.

Greška je otkrivena u programu sveprisutnom u poslužiteljima u ‘cloudu’ i poslovnom softveru koji se koristi u industriji i američkoj administraciji.

Ako se ne ukloni, raznim kriminalcima, špijunima, ali i početnicima u programiranju omogućuje lak pristup internim mrežama, gdje mogu krasti vrijedne podatke, podmetati tzv. zlonamjerni softver (malware), brisati ključne informacije i još mnogo toga, prenosi Jutarnji list.

“Teško mogu zamisliti tvrtku koja nije u opasnosti”, rekao je Joe Sullivan, glavni sigurnosni službenik tvrtke Cloudflare, čija mrežna infrastruktura štiti web stranice od zlonamjernih upada.

‘Bug’ se uvukao u nebrojene milijune poslužitelja, a stručnjaci kažu da posljedice toga neće biti poznate još danima.

Amit Yoran, izvršni direktor tvrtke za kibernetičku sigurnost Tenable, nazvao je stvar “najvećom, najkritičnijom sofrverskom greškom posljednjeg desetljeća” i vjerojatno najvećom u povijesti modernog računarstva.

Ta opasnost, nazvana ‘Log4Shell’, ocijenjena je s 10 na ljestvici od jedan do 10 tvrtke Apache Software Foundation, koja nadzire razvoj softvera. Svatko tko posjeduje potreban alat može dobiti potpuni pristup nezaštićenom računalu koje koristi softver.

Stručnjaci kažu kako je ekstremna lakoća s kojom ‘bug’ omogućuje napadaču da pristupi web poslužitelju, pri čemu nije potrebna lozinka, ono što ga čini tako opasnim.

Novozelandski tim za hitne računalne slučajeve među prvima je izvijestio da se bug “aktivno iskorištava u računalnom prostoru” samo nekoliko sati nakon što su u četvrtak objavljeni izvještaji o tome i otkriveno rješenje.

Kineski tehnološki div Alibaba prijavio je 24. studenoga grešku u Apache softveru koji se koristi za pokretanje websiteova i drugih web usluga. Bilo je potrebno dva tjedna da se razvije i objavi rješenje za to.

No, popravak sustava diljem svijeta mogao bi biti kompliciran zadatak. Iako bi većina organizacija i pružatelja usluga u ‘cloudu’, kao što je Amazon, trebala biti u mogućnosti lako ažurirati svoje web poslužitelje, isti Apache softver je široko ugrađen u programe trećih strana, koje često mogu ažurirati samo njihovi vlasnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close