Institut Ruđer Bošković EU novcem kreće na put komercijalizacije

Autor: Saša Paparella , 13. ožujak 2017. u 22:01
Treba osnovati državni fond za potpore patentiranja, kaže ravnatelj IRB-a Antičić/B. Š./PIXSELL

Uz predstavljanje projekta u Zagrebu se u utorak održava okrugli stol na temu Mogućnosti i prepreke komercijalizaciji inovacija.

Plasman Hrvatske u većini kategorija inovativnosti je loš i ne napravimo neke konkretne poteze, uskoro će nas preteći i zemlje kao što su Rumunjska ili Bugarska, upozorava Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Antičića smo zamolili za komentar povodom otvaranja projekta Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja IRB-a, najavljenog za utorak, a u okviru kojeg će se održati okrugli stol na temu Mogućnosti i prepreke komercijalizaciji inovacija. Taj je projekt financiran u sklopu Prijelaznog instrumenta EU za Hrvatsku, a provodi ga Mreža znanja..

 

15 prihvaćenih

patenata nalazi se u patentnom portfelju IRB-a

"Komercijalizacija znanja je složen proces koji, između ostalog, zahtijeva promjenu mentaliteta", napominje Antičić. Postupak provedbe i zaštite patenata skup je i dugotrajan, te zahtjeva veliku aktivnost inovatora, a zakoni su demotivirajući za znanstvenike koji su u utrci za određenim brojem utjecajnih radova ne bi li sačuvali radno mjesto i osigurali napredovanje. Na IRB-u se stoga posljednjih godina radi na stvaranju pozitivne inovacijske klime od unaprjeđenja infrastrukture do valorizacije EU i komercijalnih projekata, transfera znanja kroz patente i inovacije.  Osigurati da se patenti vrednuju u znanstvenom sustavu napredovanja samo je jedna manja stavka u cijeloj priči jer od poticanja inovacijske klime i konkurentnog gospodarstva neće opet biti ništa ako resorna ministarstva ne osiguraju sredstva za patentne portfelje, za njihov uspješan životni vijek, od zaštite do njegovog održavanja, marketinga i komercijalizacije, objašnjava ravnatelj.

U patentnom portfelju IRB-a nalazi se 15 prihvaćenih patenata.  "Ako inovator i potroši nekoliko tisuća kuna za patentnu zaštitu, on taj isti patent mora održavati, mora svakoj zemlji EU platiti godišnju naknadu i od nekoliko tisuća dolara… A kad se radi o američkom patentu godišnja naknada doseže tisuće dolara. Jedna od mjere bi bilo osnivanje državnog fonda za potpore patentiranja.  Također,  treba mijenjati Zakon o radu, da plaća za sve zaposlenike može varirati sukladno učinku, broju i kvaliteti publikacija i projekata", kaže ravnatelj Antičić.

Komentirajte prvi

New Report

Close