Infineon i FER u paru ‒ od dekarbonizacije do mikroelektronike

Autor: Darko Bičak , 01. prosinac 2022. u 22:00
Sabine Herlitschka, glavna izvršna direktorica tvrtke Infineon i dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas/PD

Jedinstvena je to prilika mladim istraživačima da razviju karijeru u vrlo atraktivnom tehničkom polju, kaže direktorica Sabine Herlitschka.

Infineon Austria i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pokrenuli su nedavno akademsku suradnju u području energetske elektronike. Suradnja će unaprijediti budući razvoj energetski učinkovitih tehnologija za doprinos dekarbonizaciji te ojačati jedno od ključnih područja europskog stručnog znanja u području mikroelektronike.

Suradnja je usmjerena na istraživanje i razvoj mikroelektroničkih rješenja koja sustavno smanjuju potrošnju energije, kao i na obrazovanje u ovim područjima istraživanja. To, primjerice, uključuje elektromobilnost ili energetski učinkovitu proizvodnju te prijenos i korištenje električne energije.

Trajanje ove akademske suradnje inicijalno je određeno na šest godina, a voditelj projekta je prof. dr. sc. Željko Jakopović. Suradnja je dio posvećenosti poduzeća Infineon Austria važnim projektima od zajedničkog europskog interesa u području mikroelektronike (IPCEI ME).

Globalni lider
Sabine Herlitschka, glavna izvršna direktorica poduzeća Infineon Technologies Austrija AG, naglašava da konkretna znanstvena i tehnološka rješenja u energetskoj elektronici mogu značajno doprinijeti ostvarenju klimatskih ciljeva.

”Da bi se došlo do takvih rješenja, potrebno je još više ispreplesti stručno znanje iz područja znanstvenog istraživanja i obrazovanja s postojećim industrijskim primjenama, a to je upravo ono što radimo.

Nazivamo to našom ‘Mission Future’ i drago nam je što pritom surađujemo s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te što zajedno unapređujemo položaj Europe kao centra za razvoj poluvodiča. Jedinstvena je to prilika mladim istraživačima da razvijaju karijeru u vrlo atraktivnom tehničkom polju, čineći pritom naš svijet sigurnijim i ekološki prihvatljivijim mjestom”, objašnjava Herlitschka.

Predviđeno je sudjelovanje eminentnih stručnjaka Infineona u nastavnom procesu, najavio je voditelj projekta prof. dr. sc. Željko Jakopović/PD

Dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas naglašava da su zadovoljni jačanjem suradnje s globalnim liderom i jednom od najvažnijih europskih elektroničkih kompanija.

”Suradnja je i dokaz kvalitete i potencijala FER-a u istraživanju i razvoju sustava energetske elektronike, kao i privlačnosti izvrsnim mladim talentima. Vjerujem da ćemo biti vrlo zadovoljni ovom suradnjom i da ćemo zajedno otvarati nove prilike”, smatra Bilas.

Voditelj projekta, prof. dr. sc. Željko Jakopović siguran je da će projekt akademske suradnje između Infineona i FER-a značajno doprinijeti kompetencijama fakultetske grupe za energetsku elektroniku (eng. Power Electronics Group), ali i drugima na FER-u u području znanstvenog istraživanja i nastave.

“Predviđeno sudjelovanje eminentnih stručnjaka Infineona u nastavnom procesu putem pozvanih predavanja i radionica omogućit će našim studentima i istraživačima izravan pristup najnovijim tehnološkim dostignućima u području mikroelektronike, učinskih poluvodičkih komponenata te odgovarajućim primjenama u području energetske elektronike”, istaknuo je Jakopović.

Naglasak akademske suradnje bit će na rješenjima za energetski učinkovite proizvode. To uključuje razvoj teoretskih koncepata za stabilnost energetskih mreža, istraživački rad u polju elektromobilnosti te poboljšanje uštede energije putem inteligentnih sustava upravljanja, npr. putem algoritama, umjetne inteligencije ili strojnog učenja. Nadalje, radit će se na razvoju metoda dizajna i ispitivanja za analogne i digitalne krugove te krugove s mješovitim signalima za proizvode energetske elektronike.

3,9

milijardi eura prihoda ostvario je Infineon u 2021. godini

Sjedište u Villachu
Kako bi se kroz suradnju doprinijelo proširenju europske baze talenata iz STEM područja, partneri također planiraju na FER-u provesti posebne obrazovne programe vezane uz energetsku elektroniku. Usporedno s time, poduzeće Infineon Austria studentima će nuditi niz usluga, od tematskih radionica i podrške studentima na doktorskom studiju do ponude praksi u industriji za studente na prijediplomskim i diplomskim studijima.

Infineon Technologies Austria AG dio je grupacije poduzeća Infineon Technologies AG, globalnog lidera u proizvodnji i razvoju poluvodičkih rješenja. Mikroelektronika iz Infineona smanjuje potrošnju energije potrošačke elektronike, kućanskih aparata te industrijske opreme. Sjedište poduzeća je u Villachu, s dodatnim uredima u Grazu, Klagenfurtu, Linzu i Beču.

S 4820 zaposlenika (uključujući 2100 zaposlenih na istraživanju i razvoju) iz 73 zemlje, poduzeće je u financijskoj godini 2021. ostvarilo prodaju od 3,9 milijardi eura. S troškovima istraživanja od 516 milijuna eura, Infineon Austria jedno je od najznačajnijih istraživačkih poduzeća u Austriji.

Komentirajte prvi

New Report

Close