Važna vijest za Hrvatsku: ‘Jednorog’ Amagi za prvi razvojni centar izvan Indije odabrao našu zemlju

Autor: Josipa Ban , 13. siječanj 2023. u 13:33
Zagrebački ured bit će ‘ključan u ubrzanju rasta streaming TV-a i FAST-a’, posebno u big data tehnologijama/Amagi

Amagi pruža usluge emitiranja sadržaja ‘u oblaku’ i rješenja ciljanog oglašavanja.

Dok dobar dio domaćih tehnoloških kompanija svoja sjedišta seli izvan domovine, svjedočimo velikoj i važnoj vijesti za Hrvatsku. Indijski “jednorog” Amagi odlučio je svoj prvi istraživačko-razvojni centar izvan Indije otvoriti upravo u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu.

Ured je tek otvoren, a zapošljavanja bi uskoro trebala početi, kažu iz medijsko-tehnološke tvrtke osnovane 2008. koja pruža usluge emitiranja sadržaja “u oblaku” i rješenja ciljanog oglašavanja za emitiranje na TV-u i streaming platformama.

Odlična lokacija
Riječ je, dakle, o svjetskom SaaS lideru koji pruža video rješenja “u oblaku”. Doduše koliko će točno ljudi u Hrvatskoj zaposliti i koliko će ovdje investirati, nismo uspjeli doznati. Međutim, iz kompanije poručuju da su se za Hrvatsku odlučili jer su već surađivali s našim stručnjacima pa su suradnju odlučili iskoristiti za daljnji razvoj.

“Visoka razina produktivnosti hrvatskih stručnjaka, uz dobar balans privatnog i poslovnog života čini Hrvatsku odličnom lokacijom za uspješnu visokotehnološku kompaniju poput Amagija. Planiramo se širiti i činit ćemo to u i izvan Hrvatske”, kaže Sanjay Kirimanjeshwar, potpredsjednik Amagija zadužen za marketing.

Što će razvojnog centra u Zagrebu tiče, kaže da je teško ići u detalje oko razvoja proizvoda. “No ono što možemo potvrditi je da će njihov rad biti ključan u ubrzanju rasta streaming TV-a i FAST-a, posebno u tehnologijama koje uključuju big data, UHD Graphics, Dolby Vision, JPEG-XS, strojno učenje i personalizaciju”, otkriva Kirimanjeshwar.

Centar u Zagrebu vodit će Igor Marinić, Marko Horvat i Danijel Perić, a on bi trebao indijskoj kompaniji omogućiti jače širenje na europsko tržište.

“Zahvaljujući centru za istraživanje i razvoj u Hrvatskoj, bit ćemo bliže našim korisnicima i moći ćemo im ponuditi tehnološku podršku koju trebaju u stvarnom vremenu”, istaknuo je Baskar Subramanian, izvršni direktor i suosnivač Amagija, kompanije koja svoja rješenja prodaje u više od 40 država svijeta, a na čijoj se listi klijenata nalaze ABS-CBN, AccuWeather, A+E Networks UK, Cinedigm, Cox Media Group, Crackle Plus, Fremantle i brojne druge tvrtke.

O dolasku Amagia u Hrvatskoj javno se nije znalo, no da se na pripremama već neko vrijeme radilo govori uvid u Sudski registar iz kojega je vidljivo da je kompanija u Zagrebu (Amagi Eastern Europe d.o.o.) osnovana još u travnju prošle godine.

Veliko priznanje
Osim što Amagi sigurno ima svoju računicu u otvaranju razvojnog centra u Zagrebu, jasno je da je ovo veliko priznanje za malu Hrvatsku i njene stručnjake koji će dobiti priliku raditi na razvoju najnaprednijih video i komunikacijskih tehnologija. Potvrđuje to i izjava Igora Marinića, generalnog direktora Amagi Eastern Europe.

“Hrvatska se na globalnoj tehnološkoj mapi uspješno etablirala kao zemlja vrhunskih talenata, stoga smo uvjereni da će novootvoreni Amagi razvojni centar biti jedan od ključnih pokretača daljnjeg rasta i uspjeha”, istaknuo je. Kompanija je prije svega dva mjeseca (u studenom 2022.) primila investiciju od nešto više od 100 milijuna dolara od američke investicijske kompanije General Atlantic.

Prikupljenim je kapitalom vrijednost kompanije porasla s milijardu dolara, koliko su vrijedili u ožujku 2022. kada su primili investiciju od 95 milijuna dolara, na 1,4 milijarde. Godišnje ostvaruju stopostotni rast prihoda, dok diljem svijeta zapošljavaju više od 800 ljudi. Dio će investicije očigledno biti uložen i u razvojni centar u Hrvatskoj, no koliko točno za sad je nepoznato.

Komentirajte prvi

New Report

Close