Imate problema sa Wi-Fi signalom? Evo kako to popraviti

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2021. u 10:33
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Loš Wi-Fi signal može biti izvor frustracija.

Internet nam je u današnje vrijeme od velike koristi i potreban nam je za niz stvari – posao, učenje, povezivanje s drugima, ali i zabavu. Loš Wi-Fi signal može biti izvor frustracija, ali postoji nekoliko stvari koje sami možete napraviti kod kuće, a koje to mogu poboljšati.

Provjerite brzinu

Prije nego što pokušate bilo što drugo, najprije provjerite brzinu vašeg Interneta kako biste ustanovili isporučuje li vam operater ono što je dogovoreno.

Ethernet kabel uključite u modem i laptop ili PC te pokrenite test. Ako brzina nije kakva bi trebala biti, najbolje je da se prvo javite operateru kako biste provjerili o čemu je točno riječ.

Pomjerite router

Mjesto na kojem se nalazi router je izueztno važno i utječe na brzinu. Router bi trebao biti na središnjem dijelu kuće ili stana kako ga ne bi ometali zidovi ili drugi uređaji. Ako se router nalazi na ispravnoj poziciji i ima dovoljno slobodnog prostora oko sebe, brzina bi vam zasigurno trebala biti bolja.

Popravite antene

Ako imate router koji ima i antene na sebi, ispravite ih tako da budu u vertikalnom položaju. Tako će se signal emitirati horizontalno kroz prostorije. Ako su antene u horizontalnom položaju, signal će se emitirati u vertikalnom smjeru.

Položaj antena ovisi i o vašem stanu. Primjerice, ako želite pokrivenost Internetom i na donjem i na gornjem katu, antene bi trebale biti pod kutom od 30 stupnjeva, navodi Brightside.

Zaštitite Wi-Fi od neželjenih korisnika

Ako imate salbu lozinku ili nemate uopće postavljenu lozinku, vaš Wi-Fi može koristiti bilo tko drugi. Dakle, postavite nasumičnu snažnu lozinku koju će drugi teško pogoditi kako biste se zaštitili od drugih neželjenih korisnika.

Odspojite uređaje koje ne koristite

U stanu imate nekoliko mobitela ili računla koji su spojeni na Wi-Fi, a ne koristite ih sve istovremeno? Odspojite one koje ne koristite za bolji Wi-Fi signal. Smanjite broj uređaja koji koriste vašu Wi-Fi mrežu i tako će se smanjiti optereženje na mreži.

Ažurirajte router

Ažuriranje routera trebali biste redovito raditi. S novim ažuriranim značajkama ne samo da ćete poboljšati performanse, već i važna sigurnosna ažuriranja.

Kupite novi router ili pojačivač signala

Ako ništa drugo ne pomogne, posljednja opcija je kupnja novog routera. Postoji još jedno moguće rješenje, a to je pojačivač signala koji u nekim slučajevima može popraviti situaciju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Osnovno je da naj prije sve stacionarne uređaje povežete LAN kablom npr. desktop računala i TV. Svakako će biti wifi problema i kod onih gdje korisnici imaju različite udaljenosti od rutera pa uvjek bolje rade oni bliži ruteru od onih udaljenih.

“Pojačivači signala” zapravo nisu pojačala ( snaga im je većinom manja od rutera) već se veći domet postiže re-emitiranjem vaših podataka čime se puno gubi na ukupnoj brzini (Mbps) a postavljaju se na poziciju između rutera i prostora sa lošim wifi signalom.

New Report

Close