Imamo Centar za detektore, senzore i elektroniku

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2018. u 21:59
Na IRB-u prvi završeni EU strukturni projekt u RH

Riječ je o prvom uspješno dovršenom projektu u Hrvatskoj koji se financira u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF).

Projekt "Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike" prvi je uspješno završen strukturni projekt u Republici Hrvatskoj, a završen je u rekordnom roku od šest mjeseci, što je obilježeno u srijedu otvaranjem Centra za detektore, senzore i elektroniku na Institutu Ruđera Boškovića (IRB).

Primarni cilj ovoga projekta bio je da, u sinergiji s projektom "Expanding Potential in Particle and Radiation Detectors, Sensors and Electronics in Croatia" (PaRaDeSEC) financiranoga u sklopu programa OBZOR 2020 (ERA Chair), unaprijedi postojeću znanstveno-istraživačku infrastrukturu IRB-a za istraživanje, razvoj i testiranje detektora, senzora i pripadajuće elektronike, istaknuo je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

Objasnio je da je riječ je o prvom uspješno dovršenom projektu u Hrvatskoj koji se financira u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) vrijednom gotovo milijun i pol kuna, a u provedbi Ministarstva znanosti i obrazovanja i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).

To je, nastavio je Smith, od velike važnosti za daljnje planiranje ulaganja u znanost kroz operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. "Posebno mi je zadovoljstvo što su, zahvaljujući pojačanom angažmanu članova projektnoga tima i institutskih službi te partnera sve projektne aktivnosti uspješno izvršene u roku kraćem od šest mjeseci, iako je planirano vrijeme trajanja projekta bilo 18 mjeseci, a sve kako bi Hrvatska dostigla zadane pokazatelje uspješnosti", rekao je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

"Njegovanje izvrsnosti i poticanje inovacija jedan je od četiri važna strateška cilja Ministarstva znanosti i obrazovanja u ovom periodu", kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i dodala kako ovaj projekt pokazuje da znanost ne bi trebala biti svrha samoj sebi što, smatra, znanstvenici često vole, budući da znanost danas ima presudnu ulogu u razvoju gospodarstva i društva neke države. 

Komentirajte prvi

New Report

Close