ICT-u za hvatanje priključka s EU treba porezna reforma

Autor: Tanja Ivančić , 10. listopad 2023. u 18:00
Na Ekonomskoj kavi Hrvatske udruge poslodavaca predstavljena je sektorska analiza/PD

Broj zaposlenih u ICT industriji u 2022. dosegnuo je više od 50 tisuća, a broj poduzetnika u tom sektoru iznosi više od 8000.

Hrvatski ICT sektor najpropulzivniji je u Hrvatskoj, raste, zapošljava, prihoduje, ali i dalje se ne može mjeriti s razvijenim tržištima EU. Da bi se dalje razvijali, potrebno je rasterećenje plaća i smanjenje poreza na reinvestiranu dobit.

Potrebno je i ukloniti nelojalnu konkurenciju te porezno pogodovanje kompanijama koje nisu registrirane u Hrvatskoj, uz poboljšanje poreznih olakšica za istraživanje i razvoj, glavne su poruke događanja nazvanog – Ekonomska kava Hrvatske udruge poslodavaca koja je održana u prostorima Inofbip kampusa u petak.

Na događanju je predstavljena sektorska analiza koja je pokazala da je izvoz usluga računalnog programiranja i povezanih djelatnosti impresivno porastao, premašujući 1,6 milijardi eura, čineći značajan udio u ukupnom izvozu Hrvatske.

Sjedinjene Američke Države postale su glavno izvozno tržište, zajedno s Njemačkom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Švedskom. Povećanje prihoda i profitabilnosti ovog sektora utjecalo je pozitivno na poslovanje, te je osnažilo povjerenje u njegov potencijal.

Broj zaposlenih u ICT industriji u 2022. dosegnuo je više od 50 tisuća, a broj poduzetnika u tom sektoru iznosi više od 8000. Također, analiza je pokazala kako ICT sektor ima značajan porast zaposlenosti, u prvih osam mjeseci 2023. godine čak više od 10 posto.

O značaju ove industrije govori i podatak kako naša dva “jednoroga” Infobip i RImac, čine čak 4,1% hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), naglasili su iz HUP-a. Udio ICT sektora u bruto dodanoj vrijednosti od gotovo šest posto premašuje prosjeke EU, označavajući ga kao sektor koji ima ključnu ulogu u gospodarskom razvoju zemlje, pokazala je HUP-ova analiza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close