IBM u Hrvatskoj predviđa rast usluga outsourcinga IT sigurnosti

Autor: Bernard Ivezić , 13. siječanj 2020. u 22:00
Najveći svjetski pružatelj IT sigurnosnih usluga korporacijama već radi za Atlantic grupu/Fotolia

U Hrvatskoj i regiji IBM ne planira otvarati nove sigurnosne centre, pored 32, koja već imaju po cijelom svijetu.

Najveći svjetski pružatelj IT sigurnosnih usluga korporacijama, američki IBM, očekuje da će u Hrvatskoj zbog manjka stručnjaka porasti potražnja za uslugama outsourcinga IT sigurnosti.

Neobično je to, jer velike kompanije, posebno u Hrvatskoj, vrlo sporo otvaraju svoje mreže prema internetu i vanjskim uslugama upravo zbog sigurnosnih razloga. S druge strane, Hrvatskoj nedostaje IT stručnjaka svih profila, a taj je manjak još izraženiji kad dođe do specifičnih profila IT profesionalaca poput stručnjaka za IT sigurnost. Hrvoje Pavičić, voditelj IBM-ovog Odjela za sigurnost za jugoistočnu Europu smatra da je to dobra prilika za razvoj poslovanja na domaćem tržištu.

Domaći projekt
"Hrvatska ima razvijeno enterprise security tržište i sve više poduzeća transferiralo je fokus s jednostavnih security usluga, kao što su nadzor mreže i vatrozidi, na napredne security usluge kao što su centralni security intelligence sustavi te uspostava 'jednostavnijih' sigurnosno operativnih centara (SOC)", kaže Pavičić. Dodaje da je potražnja za naprednim security uslugama velika.

 

32 sigurnosna

centra diljem svijeta razvio je IBM da bi podržao svoj novi biznis

Navodi da je to vidljivo iz zahtjeva velikih tvrtki koje jasno ukazuju na potrebu za naprednim security uslugama bez obzira o kojoj je industriji riječ. Najveći IT sigurnosni outsourcing projekt, koji IBM radi u Hrvatskoj, je za Atlantic grupu.  Jedna od najvećih hrvatskih kompanija u području robe široke potrošnje, koja je značajno prešla na cloud i ima poslovanje na nizu regionalnih tržišta, američkoj kompaniji je outsourceala i provjeru malware napada, kao i drugih vrsta napada koji potpadaju pod Endpoint Detection and Response (EDR), te analizu logova, kao i sve druge vrste poslova koji potpadaju pod Security Information and Event Management (SIEM).

"Atlantic grupa koristi IBM Managed Security Services za SIEM i Endpoint protection", pojašnjavaju u IBM-u.Hrvoje Pavičić navodi da u jugoistočnoj Europi već imaju korisnike IT security outsourcinga, ali i one koji surađuju na principu  Security Managed Servisa. "Usluge Security SOC i određene outsourcing usluge već pružamo u regiji IBM-ovim korisnicima", kaže Pavičić.

Prema cloudu
Te operacije kompanija pokriva iz centra u Wroclavu u Poljskoj. Za IBM, posao s IT sigurnosnim uslugama vrijedan je više od tri milijarde dolara. Američki kompanija globalno ima 32 centra s više od 8000 zaposlenika koji dnevno monitoriraju više od 70 milijardi sigurnosnih globalnih događanja. 

 

Pavičić

Potražnja za naprednim security uslugama je velika.

Među 32 centra dio ih je izravno uključen u operacije nadzora, dio su programerski, odnosno razvojni centri, a dio se bavi istraživanjima i otkrivanjima novih oblika prijetnji.

Ciljaju financijaše
O otvaranju sličnog centra u Hrvatskoj ili bliže, doznajemo, zasad nema planova. No, zato IBM prilike za razvoj IT sigurnosnog biznisa u Hrvatskoj vidi u bankama i financijskim institucijama, za koje tvrdi da njih 98 posto koristi njihove usluge, zatim biotech i farmaceutskim kompanijama, najvećih avio-kompanijama, energetskim i inim kompanijama, telekomima i proizvođačima automobila. "Budućnost vidimo u Hybrid MultiCloud securityju u kombinaciji s umjetnom inteligencijom", zaključuje Hrvoje Pavičić.

Komentirajte prvi

New Report

Close