I za hrvatske startupe novih 756 milijuna eura kapitala

Autor: Bernard Ivezić , 18. veljača 2020. u 22:00
Ovaj VC fond dosad nije ulagao u Hrvatsku/FOTOLIA

Najveći europski startup fond i prvi koji je Hrvatsku stavio na radar investirat će u A, B i C runde.

Atomico, VC fond koji je Hrvatsku stavio na svjetsku startup mapu, prikupio je rekordnih 756 milijuna eura (820 milijuna dolara) za investicije u mlade tehnološke tvrtke u Europi, uključujući one u Hrvatskoj. Taj kapital investirat će kroz svoj peti i rekordno velik fond “Atomico V”.

Cilja na startupe koji su spremni za A seriju investicija, odnosno tvrtke koje traže prve veće vanjske ulagače. U Hrvatskoj bi to bile investicije na razini onih koje je zadnjih par godina primala tvrtka Rimac Automobili.

Međutim, najveći europski startup fond ostavio si je prostora da ulaže i u investicije serije B i C, a to je već u praksi razina ulaganja koju trenutačno priželjkuje Infobip da bi potvrdio proklamirani status jednoroga. Novim fondom Atomico je nastavio podizati ljestvicu na europskoj VC sceni.

U zadnje je tri godine status najvećeg europskog VC fonda branio s četvrtim fondom koji je bio težak također rekordnih 706 milijuna eura (765 milijuna dolara). S novim fondom britansko investicijsko društvo čvrsto se utaborilo na vrhu europskih VC-a.

Upravlja s ukuno 2,49 milijarde eura (2,7 milijardi dolara) kapitala. Ulagači u novi Atomicov fond su mirovinski fondovi, fondovi fondova, državni investicijski fondovi, osiguravatelji, banke, obiteljski ulagači, državne organizacije iz raznih krajeva svijeta te dijelom i osnivači startupa poput TransferWisea, Spotifya i Supercella.

Kako navodi Atomico, startupi koji priželjkuju njegovu investiciju moraju imati velike ambicije i viziju kako pozitivno promijeniti razne aspekte društva i ekonomije. I prije nego je u cijelosti zatvorio novi fond, Atomico je već kroz njega napravio prvih nekoliko investicija.

Uložio je u startup koji razvija skalabilne ubrane farme Infarm, u startup HealX koji pomoću umjetne inteligencije traži lijekove za rijetke bolesti, zatim u Spacemaker, startup koji pomoću umjetne inteligencije pomaže u dizajnu i izgradnji novih zgrada, u startup Kheiron Medical koji pomoću strojnog učenja pregledava medicinske slike pa u startup koji se bavi zadržavanjem zaposlenika Peakon i druge.

Atomico dosad nije ulagao u startupe iz Hrvatske. Međutim, prvi je objavio procjenu da je od 2012. do 2016. u nove tehnološke tvrtke ovdje uloženo 100 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close